Eskişehir Hayvaları Koruma Derneği Başkanı Gülçin Yapıcı, Eskişehir Doğayı ve Hayvanları Derneği Volkan Üçtepe,Mancahane (Hayvanları Koruma Yaşam Haklarını Savunma Derneği) Nesrin Çiçek hayvan barınaklarının kapatması konuyla alakalı basın açıklamasında bulundu.
"Bugün burada toplanmamızın nedeni 3 sivil toplum kuruluşu olarak Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği, Eskişehir Doğayı Hayvanları Koruma Derneği, Hayvanları Koruma Yaşam Haklarını Savunma ve Yardımlaşma Derneği Mancahane ortak basın bildirimizdir. Son yıllar da sanal olarak platformlarda başıboş köpek sorunu adı altında bugün itilafına zemin hazırlanan yüzyıllardan beri insanlık tarafından evcilleştirilmiş kullanılmış ama insanlığa olan dostluğundan vazgeçmemiş bugün isimlerine sokak hayvanı denilen köpekler ve kedilerin gelecek nesillere aktarımı için dolaylı yollardan ön gördüğümüz katliamların önüne geçebilmek adına bir aradayız.
Şehrimizde 2 adet bakım evi mevcuttur. Bunlardan her ikisi de aynı zamanda güçten düşen hasta, engelli ve utanç kanunu 5199 sayılı kanunda hayvan refahı adına sözde düzenleme yapılarak yasak ırk olarak tanımlanan Allah'ın yaratmış olduğu yaşamasına müsaade ettiği yasak ırk tanımlı hayvanların aynı zamanda evi olmuştur. Bundan yaklaşık 1 yıl önce il hayvanları koruma kurulu toplantılarında tecrit altında ki hayvanların kafeslerde değil daha doğal yaşamını sürdürebilecek şekilde düzenlemeler yapılmasını Eskişehir Valiliği'nden ve Doğa Koruma Milli Müdürlüğü'nden talep etmiştir.
Talebimiz üzerine komisyon kararı ile Odunpazarı bakım evinin yasak ırk ve güçten düşen hayvanlar için kendi alanında genişleme yaparak çitler çevrilmiş, alan yaşama uygun şekilde dizayn edilmiş tam hayvanların nakli beklenirken, Çevre ve iklim değişikliği il müdürlüğü. Masa başında araştırmadan noksan ironik bir yazı ile söz konusu bakım evinin Yassıhöyük Mahallesi yerleşim alanına bitişik olduğu gürültü ve kötü koku nedeniyle mahalle sakinlerinin olumsuz etkilenebilecekleri ve bu durumun vatandaşlarımızın yaşam kalitesini gerekçe olarak göstermiş. 23 Ekim'e kadar Odunpazarı bakım evinin boşaltılarak kapatılması mecbur tutulmuştur. İş bu noktada 60 adet yasak ırklı 100'e yakın hasta ve engelli hayvanın gidecek yeri olmadığı gibi Odunpazarı Bakım Evi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin bugüne kadar herhangi barınak bakım evi yapma girişimi olmadığından Odunpazarı ilçesi bakım evi aynı zamanda ilçelerde kısırlaştırma küpeleme ve aşılama desteğini de sürdürmektedir. Bu bakım evinin kapatılması demek öncelikle kamu vicdanında büyük yaralar açan aynı zamanda ayıplı yasağın sürdürülerek tecrit altındaki hayvanların yok edilmesi demektir.
Allah'ın sessiz kullarının sesi olmaya sonuna kadar kararlıyız bir an evvel Eskişehir İl Valiliği, Doğa koruma parklar müdürlüğü, İl tarım müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri bu yanlışa dur demeli kamu önünde kararın yanlışlığı yinelemelidir. Tavrımız nettir ve kati suretle Odunpazarı Bakım Evi'nin tahliyesine yeni bir yer yapılmadan asla müsaade etmemekte karalıyız. Tüm yetkili kurumlara ve kültürel olarak her daim algısı yüksek olan vicdan sahibi hemşerilerimiz Eskişehir halkından yanımızda olmasını rica ediyoruz. Eskişehir Odunpazarı Bakım Evi bugüne kadar gönüllülerle yapılan iş birliği ile pek çok hayvana yaşam evi olmuştur. Bu bakım evi öncelikle sokak hayvanlarının ve Eskişeir halkınındır. Keyfe keder gerekçelerle halkın elinden alınamaz, faaliyetler sonlandırılamaz. Vicdan sahibi olan her insan sokak hayvanlarının çatısının yıkılmasına müsahade etmeyecektir.