Türkiye'de emeklilik sisteminde değişikliklerini öngören reform paketi 2025 yılı bitmeden de devreye girecek. Ülke geneli emeklilik sisteminde kalıcı değişikliklerin hayata geçirilmesini de öngören reform paketi 2024 yılı bitmeden devreye alınacak. Sosyal güvenlik sisteminin de mali sürdürülebilirliğini sağlanması adına da yeni sigorta başlangıcı yapılanların makul yaşa kadar da çalışması zorunlu olacak.

Bu sigortalılarda tamamlayıcı emeklilik sisteminde yapılacak değişiklikle daha rahat bir emekli hayatı yaşayacak. Emekli aylıkları da sigorta prim günü esasına dayalı olduğu için en düşük emekli aylığı ve kök aylık gibi kavramları yaşamadan emeklilik hayatı sürecekler. 

PRİM ÖDEME ŞEKLİ DEĞİŞİYOR

Yeni sistemde sigorta prim günü ve prim ödeme şekilleri değişecek. Yeni sistemin devreye alınmasıyla kadınlarda 60, erkeklerde 65 yaşta emekli olma zorunlu hale getirilecek. Yalnız bu zorunluluk yasa yürürlüğe girdiği tarihten sonra sigorta başlangıcı yapılanları kapsayacak. 

Mevcut çalışanlar içinse tamamlayıcı emeklilik sistemi genişletilecek. Otomatik Katılım Sistemi yeniden gözden geçirilecek. Bu sistem, işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek. 

Çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası priminin kesilmesi de yeni sistemde öngörülen modellerden biri. Bu modele göre de hali hazırda çalışan 2 milyondan fazla emekliden sigorta primi kesilecek.

Kaynak: Haber Merkezi