Türkiye geneli konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında artarken 140 bin 919 oldu. Konut satış sayısının da en fazla olduğu iller arasında ise 3 büyük kent yer aldı.

Konut satışı en yüksek olan iller:

21 bin 314 İstanbul, 13 bin 205 Ankara

7 bin 612 ile İzmir oldu.

En düşük iller:

74 Hakkari

82 Ardahan

106 Bayburt o

Konut satışları, ocak-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.2 oranında artarak 947 bin 236 olarak gerçekleşti.

Haber Global'e "Konut Satış İstatistikleri ile Konut Fiyat Endeksi" verilerini değerlendiren Konutder Başkanı Ramadan Kumova, "Türkiye genelinde Eylül ayında konut satışları son 21 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İpotekli satışlar da artışını sürdürüyor. Eylül ayında, yıl ortalamasının yüzde 54 üzerinde, 15 bin 825 adet satış gerçekleştirildi; bu da son 13 ayın en iyi rakamları arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hakan Şişik ise "İlk elden satışlarda bir artış söz konusu. Zaten yaz ayından beri eylül ayıyla birlikte satışların yükselişe geçeceğini belirtiyorduk. Bunun en büyük nedeni faiz indirimine gidileceğinin sinyalleri.

Finans tarafında parasını yatırımda bulunduranların Türkiye’nin her zaman birinci yatırım aracı olarak değerlendirilen konuta geri dönüşleri hızlanacaktır. Elinde nakdi olanlar için bir fırsat dönemi diyebiliriz" diye konuştu.

KONUT SATIŞLARI ARTACAK

Konut satışlarının yıl sonunda 1 milyon 300 bin bandını geçeceğini sözlerine ekleyen Şişik, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Kamu bankaları konut faiz oranlarında bir nebze indirime gittiler ama burada yine markalı konut projelerinin uyguladığı kampanyaların etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Hem uygun peşinatlar hem de uygun faiz oranları ve ödeme planlarıyla insanlar alıma yönlendiriliyor. Konut satışlarındaki yükseliş trendini son çeyrekte de izlemeye devam edeceğiz."

Kaynak: Haber Merkezi