Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği" kapsamında, tereyağı üretimi ve satışına ilişkin yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Tebliğ ile birlikte, tüketiciyi yanıltabilecek içerik ve etiketlemelere karşı denetimler yoğunlaştırıldı.

BU ÜRÜNLER TOPLATILACAK

Yeni düzenlemeyle birlikte tereyağında ağırlıkça en fazla yüzde 2 oranında tuz bulunabileceği belirtildi. Ayrıca, tuzdan gelen kuru madde miktarının, süt yağsız kuru madde miktarından ayrı şekilde değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Tuz ilave edilmeyen tereyağlarında ise en az yüzde 82 oranında süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su bulunması gerekiyor. Tuzlu veya çeşnili tereyağlarında ise bu oranlar; en az yüzde 80 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su olacak şekilde belirlendi.

tereyağ

Tebliğ kapsamında, tereyağına aroma verici madde eklenmesi de yasaklandı. Sadeyağ ve aroma içermeyen tereyağlarına, manda sütü ya da yoğurt gibi süt ürünlerinden elde edilen aroma vericilerin katılması mevzuata aykırı sayılacak. Ayrıca çeşnili tereyağlarında, taklit ve tağşişe yol açabilecek herhangi bir çeşni maddesinin kullanılması yasaklandı.

Üreticilere getirilen bir diğer kural ise etiketleme ve tanıtım süreçlerine ilişkin oldu. Tereyağı ve sadeyağ dışındaki ürünlerin ambalaj, reklam, tanıtım ya da sunum materyallerinde “tereyağı” ya da “sadeyağ” algısı oluşturabilecek ifade ve görsellere yer verilmesi yasaklandı. Bu ifadeler, tüketicinin yanıltılması ihtimaline karşı kullanım dışı bırakıldı.

Mevzuata aykırı üretim gerçekleştiren firmalara idari yaptırımlar uygulanacak. Özellikle üretim ve dağıtım sürecinde yeni tebliğe uymayan işletmeler, yüksek miktarda para cezaları ile karşılaşabilecek. Ayrıca bu ürünlerin market raflarında satışa sunulması halinde, söz konusu ürünler hakkında toplatma kararı verilecek.

Tereyağı

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Eylül 2025 tarihine kadar tüm gıda işletmecilerinin yeni düzenlemelere uyum sağlaması gerekiyor. Bu tarihten sonra tespit edilecek her türlü mevzuat ihlali, doğrudan idari yaptırımla sonuçlandırılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, hem üretici hem de perakendeci düzeyindeki denetimlerini sıklaştıracağını ve halk sağlığını koruma adına kontrollerin aralıksız sürdürüleceğini bildirdi. Tüketiciyi yanıltan etiket ve ürünlerin belirlenmesi durumunda gerekli müdahalenin hızla yapılacağı kaydedildi.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi