36’ncı Tepreş’in açılış konuşmasını dernek başkanı Recep Şen yaptı. Tepreşin, Eskişehir’e, Eskişehir halkına ve dünyadaki Kırım Tatarlarına hayırlı olmasını dileyen Şen, kendilerini yalnız bırakmayan Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür etti. Dünya kırım tatarları arasında dayanışma ve kardeşlik bağlarını sıkı tutmaya çalıştıklarını ifade eden Şen, gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
KAZIM KURT’A TEPREŞ’E VERDİĞİ KATKILARDAN DOLAYI TEŞEKKÜR ETTİ
Şen’in ardından söz alan Tepreş Ağası Burhan Çifter, “Eskişehir’imizde bir Tepreşte daha sizlerle olmaktan son derece mutluyum” dedi. Bu günlerde birlik ve beraberliğe çok ihtiyaç duyduklarını dile getiren Çifter, bu birlik ve beraberliği sağmak için de Kırım Gecesi ve Tepreş gibi etkinlikler düzenleyen Kırım Derneği Başkanı Şen ve yönetimine teşekkür etti. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a Tepreş’e verdiği katkılardan dolayı teşekkür eden Çifter, 7 yıldır Tepreş Ağalığı makamında dernek ve camiamıza hizmet etmenin gururunu yaşadığını belirtti.
“KIRIM SANKİ KENDİ TOPRAKLARINDA TATARLAR YAŞAMASIN DİYE TARİH SÜZGECİNDEN GEÇİYOR”
36’ncı Tepreş’in hayırlı olmasını dileyen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları verdi. Başkan Kurt, konuşmasında şu sözlere yer
verdi: “Geleceğimiz bereketli olsun. Yuvalarımız huzurlu olsun. Biz Eskişehir'de 36 yıldır bu etkinliği düzenleyebilen, derneğimizin bütün yöneticilerine, geçmişteki yöneticilerine ve
bundan sonra görev yapan yöneticilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizleri bir arada tutuyorlar. Bizlerin dayanışma içinde ayakta kalmamızı sağlıyorlar. Onların emeklerine sağlık diyorum. Son on yıldır Odunpazarı Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleşen bundan sonra da aynı dayanışma içerisinde devam edecek. Şu anda Kırım'da yaşayan soydaşlarımızın dünyanın bütün ülkelerindeki diasporada soydaşlarımıza çok büyük ihtiyaçları olduğunu vurgulamak istiyorum. Kırım sanki kendi topraklarında Tatarlar yaşamasın diye bir tarih süzgecinden geçiyor. Her ortam, her olay, her savaş Kırım'ı ve Kırım Tatarlarını meşgul ediyor. Zora sokuyor, onları inanılmaz derecede sıkıntıya sokuyor. Bunun sebebini araştırmalıyız. Buna çözüm üretmeliyiz. Bunun yolu Türkiye'deki Kırım Tatar derneklerinin tek vücut halinde birleşmesi, birlikte olması ve Kırım Tatarları'nın tek meşru temsilcisi Kırım Tatar Milli Meclisi'yle birlikte hareket etmesinden geçer. Hiç kimsenin gözünün üstünde kaşın var demeye hakkı yok. Herkes bu doğrultuda çalışmalıdır. Küçük küçük menfaatler büyük menfaati, büyük ideali ortadan kaldırmamalıdır. Her derneğin birinci görevi birlikte olmak, dayanışmayı güçlendirmek ama Kırım'ı unutmamaktır.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN SÖZÜNÜ HATIRLATTI
Şu anda Ukrayna'da Rusya ile olan savaş en çok Kırım Tatarlarını etkilemektedir. O halde Türkiye'de yetişmiş olan bizim gibi Kırım Tatarlarının en önemli görevi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal'in dediği gibi “Yurtta barış, dünyada barışı” sağlamak için mücadele etmektir. “Savaş zorunluluk değilse cinayettir” demiş Mustafa Kemal Atatürk ve biz bu cinayetlerin işlenmesini engellemeliyiz. Aksi takdirde dün Çerkeslere yapılan, Tatarlar'a yapılan soykırımın bugün Boşnaklara yapıldığını gördük, yaşadık. Gene dünyanın sesi çıkmadı. Ama şimdi Filistin’de soykırım devam ediyor. Ezilen ülkeler, mazlum ülkeler bağımsız ülkeler haline dönmedikçe dünya emperyalistleri herkesi sömürmek için baskılama. Buna isyan etmeliyiz. Tıpkı Anadolu'da 1919’da başlayan kutsal isyan gibi biz ayağa kalkmalıyız. Ben bu duygularla hep. saygıyla selamlıyorum. Tepleşiniz hayırlı olsun.”
“BURADA GÖRDÜĞÜM BİRLİK VE BERABERLİĞİN UMUTLARIMIZI BİR KAT DAHA ARTTIRDI”
Tepreş Şenliğinde konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, düzenlenen şenlikle Kırım Tatar kültürünün yaşatıldığını ifade ederek, “Tüm zorluklara rağmen bugün burada gördüğüm birlik ve beraberliğin umutlarımızı bir kat daha arttırdığını söylemem gerekiyor. Eskişehir bir göçler şehri diyoruz. Ve iyi ki de böyle bir zenginliğe sahibiz. Bugün Eskişehir, kültürde, sanatta, siyasette, sporda, gastronomide kısacası her alanda Kırım Tatarı
soydaşları ile birlikte çok daha güçlü ve özel bir şehir olmuştur. Çünkü bir ülkeyi, toplumları ayakta tutan kültürü, örf, adet ve gelenekleridir. Siz onu oradan aldığınız an geriye hiçbir şey kalmaz.” ifadelerini kullandı.
“ESKİŞEHİR’DE YAŞADIĞIMIZ HOŞGÖRÜNÜN VE ANLAYIŞIN REHBER ALINMASI GEREKİYOR”
Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, etkinlikte yaptığı konuşmada birlik ve beraberliğe vurgu yaparak ülkenin yaşadığı sürecin aşılmasında Eskişehir’de yaşadığımız hoşgörünün ve anlayışın rehber alınması gerektiğini söyledi.
Yemek ve çuval yarışmalarının düzenlendiği şenlikte ilk olarak protokolde oturan kişiler Kalakay tıgırtması yaptı. Daha sonra Eskişehir Kırım Derneği halk oyunları ekibi gösterisini gerçekleştirdi.