Tarım ve Orman Bakanlığı, Vatandaşın yanıltıcı etiketlemelerin önüne geçmek amacıyla yeni bir düzenlemeye imza attı. Yapılan açıklamaya göre, içeriğinde yapay tatlandırıcı bulunan ancak ambalajında “şekersiz” ifadesi yer alan gıda ürünlerinin satışına, belirlenen tarih itibarıyla izin verilmeyecek.

Market 3-6

Türkiye genelinde yürürlüğe girecek olan uygulama kapsamında, yapay tatlandırıcı içeren ürünlerde “şekersiz” ibaresine yer verilmesi, 1 Ağustos 2025 tarihinden itibaren yasaklanacak. 

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, düzenlemenin özellikle diyabet gibi kronik rahatsızlıkları bulunan tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Açıklamada, birçok içecek ve hazır gıda markasının, içeriğinde tatlandırıcı bulunmasına rağmen ürün ambalajlarında “şekersiz” ifadesini kullandığına dikkat çekildi.

Market 11

Yeni uygulamaya göre, 1 Ağustos 2025 tarihine kadar tüm üreticilerin ürün ambalajlarını mevcut mevzuatla uyumlu hale getirmesi gerekiyor.

Açıklanan tarihren itibaren, üzerinde mevzuata aykırı şekilde “şekersiz” etiketi taşıyan ürünlerin piyasaya arzı durdurulacak. Ayrıca, bu kurala uymayan firmalar hakkında idari yaptırımlar uygulanacağı bilgisi paylaşıldı.

Market 7-2

Ürün ambalajlarında değişiklik yapılması gereken üretici firmalar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen geçiş sürecine uyum sağlamakla yükümlü olacak. Tüm marketlerde geçerli olacak uygulama, Türkiye’nin 81 ilini kapsayacak şekilde yürürlüğe girecek.

Uygulamanın başladığı tarihten itibaren yapılan denetimlerde tespit edilen mevzuata aykırı ürünler market raflarından kaldırılacak ve üretici firmalar hakkında yasal işlem başlatılacak.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi