Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Eskişehir Şubesi tarafından 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anmak Günü nedeniyle açıklama yapıldı. Açıklamada konuşan ADD Eskişehir Şubesi Başkan Vekili Mustafa Savaş, “Çanakkale, 1. Dünya Savaşı’nı 3 yıl uzatıp Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusya’sının yaşam sürelerini belirleyerek tarihin akışını değiştirmiş dünyanın en önemli savaşlarından biridir” diye konuştu.
“Batı emperyalizmi tarihin en ağır darbesini aldı”
Mustafa Savaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Çanakkale’nin dünya ve özellikle Türk ulusu için anlamı çok büyüktür. Aylar süren Deniz ve Kara Savaşları sonunda Batı emperyalizminin tarihinin en ağır yenilgisini almasıyla yenilmezlik ezberi bozulmuştur. 232 yıllık yenilgilerin yılgınlığından kurtulup özgüven kazanan Türk Ulusu ise, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa’nın şahsında Kurtuluş Savaşı’nın başkomutanına kavuşmuştur. Her ne kadar deniz zaferi olarak anılsa da 18 Mart Zaferi aslında Türk topçusunun olağanüstü atış isabetinin, boğaz savunmasının hayranlık verici başarısının ve Nusrat mayın gemisinin Karanlık limana döşediği mayınların eseridir. Çünkü, 2. Abdülhamit 30 yıl Haliç’te çürüttüğü ve çağın zırhlılarından da yoksun olduğu için 1915 yılında Osmanlı’nın emperyalist donanma ile savaşacak bir donanması yoktur.
“Mehmetçik tarihin seyrini değiştirdi”
Kara Savaşları Zaferi ise, bazı çakma tarihçilerle kimi sapkın ulema bozuntuları gökten kocaman kayalar atan evliyaların yardımıyla kazanıldığı hurafeleriyle insanları kandırmaya çalışsalar da, önce 19. Tümen, sonra Anafartalar Grup komutanı olarak Mustafa Kemal’in ve Türk askerinin eşsiz cesaret ve kahramanlıklarının ulusumuza armağanıdır. Sadece 3 yıl önce içine siyaset sokulması ve subaylar arasındaki alaylı-mektepli çekişmeleri nedeniyle 1912 Balkan Faciası’nı yaşamış, tek kurşun atmadan Manastır’ı, Selanik’i teslim etmiş, iki hafta içinde Edirne dahil bütün Trakya’yı kaybetmiş Türk Ordusu, Çanakkale’de harikalar yaratmıştır. Mehmetçik, savaşı akılla, bilimle, coğrafya bilgisine dayalı şaşmaz önseziyle ve cephenin en önünde yöneten bir komutanla savaşın ve milletin kaderini de, tarihin seyrini de değiştirmeyi başarmıştır.
Mustafa Kemalsiz Çanakkale yaratamayacaklar
Mağrur İngiliz bile yenildiği rakibinin hakkını teslim etme erdemi gösterirken, her nasılsa içimize karışmış Atatürk düşmanı kimi soysuzlar, 9,5 ay sürmüş Çanakkale Savaşları’nı tek bir güne indirgeyerek Kara Savaşları’nı yok sayıp “Mustafa Kemal’siz Çanakkale” yaratmak gibi aşağılık bir çabayı on yıllardır sürdürüyorlar. Ancak milletimiz, boğaz tabyalarında savaşan Mehmetçikten 250 kiloluk top mermisini sırtlayıp namluya süren Seyit Onbaşıya, Nusrat Mayın Gemisi Komutanı Tophaneli Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’den şanlı 57. Alayın şehit komutanı Yarbay Hüseyin Avni Beye, Cevat ve Esat Paşalardan Mustafa Kemal’e Çanakkale’yi geçilmez kılan bütün kahramanlarını asla unutmamıştır, unutmayacaktır.”