Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde bulunan Bilal Habeşi mahallesinde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından altın-gümüş madeni arama çalışmaları başlatıldı. Maden arama çalışmaları ile ilgili SOL Parti Eskişehir İl Örgütü adına açıklama yapan Mert Yedek, “Eskişehir’in maden şirketlerine peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

“ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI ALINDI”

Mert Yedek açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Aylardır Mihalgazi Alpagut ve Tepebaşı Atalan mahalleleri arasında Sakarya vadisinin göbeğinde açılmaya çalışılan siyanürlü altın ve gümüş madenlerine karşı tüm Eskişehirliler olarak mücadelemiz sürerken, şimdi de yine Sakarya Vadisi’nde, Sarıcakaya yakınında yeni bir altın madeni açılacağının haberini aldık. Yıllardır Sivrihisar Kaymaz yakınında siyanürlü altın madeni işleten Koza Madencilik şirketinin söz konusu bölgede kapasite artırımı talebine, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Ancak Koza madencilik şirketinin hukukun arkasından dolanarak maden çıkarma faaliyetini Kaymaz’dan Sarıcakaya’ya kaydırmış ve Bilal Habeşi mahallesinde yeni maden sahası açmak için girişimde bulunduğu ortaya çıkmıştır. Buradan çıkarılan maden cevheri ise kamyonlarla Kaymaz kasabasına taşınarak buradaki siyanür havuzlarında işlemden geçirilmesi planlanmaktadır. Sarıcakaya’daki bu maden faaliyeti için Koza madencilik şirketi 6 Ekim 2023 tarihinde başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlatmış; ne yazık ki 22 Ekim 2024 tarihinde de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilerek maden çıkarılmasının yolu açılmıştır.

“ESKİŞEHİR’İN YOK OLMASINA NEDEN OLACAK BU PROJELERE KARŞI ÇIKMAK YURTSEVERLİK MESELESİ”

Atalan-Alpagut’ta açılacak olan maden sahasının zaten Sakarya havzasına büyük oranda zarar vereceği ortadayken, yeni açılacak bu yeni maden sahası ile birlikte Sakarya vadisinin tamamen yok olması ve bu bölgenin bir maden çöplüğüne dönmesi anlamına gelmektedir. Diğer yandan yeni açılacak bu maden, sadece Sakarya vadisi için değil Eskişehir kent merkezi için de büyük tehlike oluşturacaktır. Çünkü Sarıcakaya’dan çıkarılan maden cevheri kamyonlarla Muttalıp, Şarhöyük ve 71 Evler mahalleleri üzerinden Kaymaz’a taşınacaktır. Bu taşıma işi günlük ortalama 15 kamyonla taşınacağı hesaplanırsa; zaten sorunlu olan şehir içi trafik yükünün daha da artacağı; yol tahribatı, toz ve egzoz gazı salınımı gibi sorunların ortaya çıkacağı; taşınacak malzeme içinde bulanan ağır metallerin Eskişehir’de yaşayan tüm yurttaşlar için büyük tehlike oluşturacağı ortadadır. Sakarya Vadisi’nin, Eskişehir’in yok olmasına neden olacak bu projelere karşı çıkmak bir yurtseverlik meselesi olup örgütlü mücadele etmekten başka çaremiz yoktur.”

Kaynak: Meltem Karakaş