Yeni dönemde vatandaşlar, atama yapıldıktan sonra bir ay içinde tekrar hekim değişikliği talebinde bulunabilecek.
Adres değişikliği yapanların otomatik olarak en yakın aile hekimine atanması, aile hekimlerine kayıtlı kişi sayısının düzenlenmesi ve nöbet sistemine yeni kurallar getirilmesi amaçlanıyor.
Ayrıca, aile sağlığı merkezlerinin taşınması ve sözleşmeli sağlık çalışanlarının çalışma şartları konusunda yapılan düzenlemeler de dikkat çekiyor.
Bakanlık, aile hekimlerine kayıtlı nüfus oranlarını da düzenledi. Yeni yönetmeliğe göre; entegre sağlık hizmeti veren birimlerde bir aile hekimine en az 1.650 kişi, cezaevi sağlık birimlerinde en az 1.000 kişi, diğer aile hekimliği birimlerinde ise en az 2.700 kişi kayıtlı olacak şekilde planlama yapılacak.
Böylece, her bir aile hekiminin kayıtlı kişi sayısı belirlenen sınırların üzerine çıkamayacak.
SİSTEM YENİLENDİ
Aile hekimleri ve sağlık çalışanları için nöbet düzenlemesi de değiştirildi. Yeni kurallara göre:
Haftalık toplam nöbet süresi 30 saati aşamayacak.
Hafta içi nöbet süresi 8 saat, hafta sonu ise 16 saat olacak.
Nöbet tutan aile hekimlerine ücret ödenecek ancak nöbet izni verilmeyecek.
Acil sağlık hizmetlerindeki nöbetler, aktif veya icap nöbeti olarak düzenlenecek.
Entegre sağlık hizmeti sunan aile hekimleri ise bu nöbetlerden muaf tutulacak.
YENİ STANDARTLAR
Aile sağlığı merkezlerinin taşınması ve yenilenmesi konusunda da yeni kurallar getirildi. Öncelikli olarak kamuya ait sağlık tesislerinde hizmet verecekler. Kentsel dönüşüm, yıkım kararı veya imar planı değişiklikleri nedeniyle taşınması gereken sağlık merkezleri, kamu binalarına yönlendirilecek. Ayrıca, yeni aile sağlığı merkezlerinin yapımında Bakanlık tarafından belirlenen kurumsal kimlik standartlarına uyulması zorunlu olacak.
Yeni yönetmelikle birlikte, aile hekimleri artık ölüm belgesi düzenleme ve adli ölü muayenesi yapma yetkisine sahip olacak. Ancak entegre sağlık hizmeti veren hekimler kapsam dışında tutuldu.
Aile sağlığı çalışanlarının sözleşmeli çalışma şartları da yeniden düzenlendi.
Hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni ve sağlık memurları, Bakanlık onayıyla sözleşmeli aile sağlığı çalışanı olarak görevlendirilebilecek. Kamu personeli olmayan sağlık çalışanları, valiliklerin talebi doğrultusunda bakanlık onayıyla sözleşmeli kadroya atanabilecek. Aile hekimi, bir ay içinde sağlık çalışanı ile anlaşamazsa, çalışan doğrudan il sağlık müdürlüğüne başvurabilecek.