Altın piyasasına yönelik önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile artık banka hesapları üzerinden yapılan altın alım-satım işlemlerine ek vergi uygulanacak.

Yeni düzenlemeye göre, kuyumculardan yapılan fiziki altın işlemleri hariç olmak üzere, bankacılık sisteminde gerçekleşen her türlü kaydi altın alım-satım işlemlerinde binde 2 (%0,2) oranında Kambiyo Muameleleri Vergisi (KMV) kesilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın altın piyasasını daha fazla denetim altına almak ve kayıt dışılığı azaltmak amacıyla aldığı önlemler devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta, kesme altın satışına getirilen yasak büyük yankı uyandırmıştı. Şimdi ise altının finansal sistem içerisindeki hareketlerini düzenlemek amacıyla bankacılık üzerinden yapılan işlemler vergilendirildi

. 17 Mart 2025 itibarıyla yürürlüğe giren uygulama, vadesiz hesaplar üzerinden gerçekleştirilen altın alım-satımlarını kapsıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte fiziki teslimat içermeyen tüm altın işlemleri, kambiyo işlemi olarak değerlendirilecek ve işlem tutarının binde 2’si oranında vergiye tabi olacak.

Gram Altın 3-10

VATANDAŞ FİZİKİ ALTINA YÖNELECEK

Altın alım-satımına getirilen ek verginin özellikle küçük yatırımcıları etkileyebileceği öngörülüyor. Fiziki altın alışverişinin vergiden muaf tutulması, birçok vatandaşın yeniden yastık altı altına yönelmesine neden olabilir. Bu durumun altın piyasasında kuyumculara olan talebi artırabileceği ve bankalar üzerinden yapılan işlemlerde azalmaya yol açabileceği ifade ediliyor.

Ekonomi yönetimi daha önce 2020 yılında da benzer bir uygulamayı yürürlüğe koymuştu. Ancak Danıştay 7. Dairesi Başkanlığı’nın 28 Mart 2023 tarihli kararıyla bu düzenleme iptal edilmişti. Aradan geçen sürede altın işlemlerinin tekrar düzenlenmesi gerektiği düşünülerek, bu vergi uygulaması yeniden getirildi.

Altına yatırım yapanlar için bu yeni vergi düzenlemesi hem olumlu hem de olumsuz etkiler yaratabilir. Finans uzmanları, bankalar üzerinden altın alım-satımı yaparken artık ekstra bir maliyet oluşacağını, bunun da yatırımcıları fiziksel altın almaya teşvik edebileceğini belirtiyor. Ayrıca, altın fiyatlarının yükselişi devam ettiği sürece vergi yükünün yatırımcı üzerindeki etkisinin sınırlı kalabileceği öngörülüyor.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi