Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından düzenlenen “Bir Bizans Yapısının Sıra Dışı Dönüşümü: Han Hüsrev Paşa Cami” başlıklı konferans Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Taciser Tüfekçi Sivas Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ahmet Oğuz Alp’in konuşmacı olduğu konferansa Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Erol Altınsapan’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci de katıldı.
Dekan Altınsapan: “Hocamız birikimlerini miras olarak bırakıyor”
Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Erol Altınsapan araştırması yapılan yapının kendine has dokusu ve özellikleri olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Bugün burada Han Hüsrev Paşa Cami hakkında değerli bilgiler edineceğiz. Hocamız yapmış olduğu çalışmalar ile gelecek nesillere önemli aktarımlar yapacak. Oğuz hocamız fakültemizin ilk öğretim üyelerinden, yaklaşık 30 yıldır bizim fakültemizde görev yapıyor. Eminim daha çok katkıda bulunacaktır.”
Prof. Dr. Ahmet Oğuz Alp: “Kubbenin etrafında göze çarpan haç işareti, arka planda araştırılmaya değer bir hikayesi olduğunu bizlere gösterdi”
Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Oğuz Alp konferansta şu şekilde konuştu: “IV. Murat’ın vezirlerinden Hüsrev Paşa tarafından inşa ettirilen cami dört yönde yarım kubbelerle desteklenen ortada büyük bir kubbe ile örtülüdür. Kubbe etrafında göze çarpan haç işareti arka planında araştırılmaya değer bir hikayesi olduğunu bizlere gösterdi. Yapıya ilk olarak Bölümümüz kurucusu Prof. Dr. Ebru Parman hocamız ile 1995 yılında gittik ve bazı şeyler dikkatimiz çekmişti. Daha sonra 2006 yılında Eskişehir Arkeoloji Müzesi Başkanlığında Han ve ona bağlı Başara Köyü’nde toplam dört yıl kazı yaptık. Bu veriler ile Han ilçesinin Roma döneminden bu yana kesintisiz olarak yerleşim yeri olduğunu doğrulayabiliriz. Yapı 17. yüzyıl plan tipine uygun olmayarak zaviyeli veya Ters T planlı olarak karşımıza çıkmakta. Ulaştığımız başka kaynak ile yapının Bizans döneminden kalma bir yapı olduğunu, Hüsrev Paşa tarafından muhtemelen bir kısmı yıkılmış yapının restore edilerek camiye dönüştürüldüğünü görüyoruz.”
“Bir Bizans Yapısının Sıra Dışı Dönüşümü: Han Hüsrev Paşa Cami” başlıklı konferans soru cevap kısmı ile sona erdi.