Son günlerde; ülkenin pek çok yerinden anız dumanları yükseldiğini dile getiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, "Şanlıurfa, Mardin, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Uşak gibi pek çok ilimizde anızların yakılması sonrasında ortaya çıkan görüntüleri ve elim sonuçlarını yaşamaktayız. Hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması sonucu; orman yangınları, yaban hayatının olumsuz etkilenmesi, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazaları, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının, yerleşim birimlerinin zarar görmesi gibi birçok risklerle, can ve mal kaybıyla karşı karşıyayız" dedi.

"Ekosistem tahrip edilmekte, doğal denge bozulmakta, mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir"

Anız yakma sonucunda çıkan yangınlar; her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara, hatta telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olmaktadır diyen Güder, "Tarımın ana hammaddesi olan toprakta bulunan karbon ve azot dengesi yok olup, toprak verimsizleşmekte, organik madde miktarı azalmaktadır. Ekosistem tahrip edilmekte, doğal denge bozulmakta, mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir. Anız yakılması; su ve rüzgâr erozyonunu arttırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Bunun yerine, anızın toprağa karıştırılması veya kompost yapılarak, organik gübre şeklinde kullanılması gibi daha sürdürülebilir tarım yöntemleri teşvik edilebilir" şeklinde konuştu.

"Çiftçilerimize, vatandaşlarımıza ilgili birimler tarafından gerekli bilgilendirmeler ivedilikle yapılmalıdır"

Anız yakıldığını gören veya duyan üreticilerin derhal idari ve adli mercilere haber vermelidir diyen Güder, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 28 Aralık 2023 tarih ve 32413 sayılı resmi gazetede yayınlanan ilgili Tebliği’ne göre; anız yakmanın cezası,  dekar başına 386,79 liradır. Ayrıca;  anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat arttırılır. Şehrimizin ya da ülkemizin farklı yerlerinde oluşabilecek orman yangınları nedeniyle, tüm vatandaşlarımız duyarlı olmalı; orman yangınları için 177, yangın ihbarı için 110 numaralı telefon acilen aranmalıdır. Biçerdöver sahiplerinin anız yakılması konusundaki sorumlulukları; yetkililer tarafından hatırlatılmalıdır. Konu hakkında; tarımın her alanında emek veren çiftçilerimize, vatandaşlarımıza ilgili birimler tarafından gerekli bilgilendirmeler ivedilikle yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Anız yakma uygulamasından vazgeçilmelidir. Tüm çiftçilerimize, üreticilerimize çağrıda bulunuyoruz" diyen Güder sözlerine şöyle devam etti; "TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu olarak; cennet vatanımızın topraklarındaki yangınlarda yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine sabır, yaralılara şifa diliyoruz. Tüm çiftçilerimize bereketli sezonlar…"

Kaynak: Fadime N. Yıldırım Soytürk