Araç sahipleri, trafik sigortası primlerine yapılan yüzde yüz zam nedeniyle sigorta yaptırmaktan kaçınıyor.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, kuryelik yapan motosikletlerde kaza riskinin yüksek olduğunu ve sigorta kapsamının artırılması gerektiğini belirtti.

Taksitlendirme seçeneklerinin kaldırılmasının sigortasızlık oranlarını artırdığına dikkat çeken Palandöken, trafikte bulunan yaşlı araçların sigorta yaptırma istekliliğinin düşük olduğunu ve bunun yerine sigortasız araç kullanma cezasını tercih ettiklerini ifade etti. Sigorta yaptırmanın erişilebilirliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Palandöken, trafik sigortası fiyatlarında bir denge sağlanması gerektiğini ifade ederek "Yedek parça ve araç fiyatlarındaki artışlar nedeniyle zorunlu trafik sigortası ücretleri geçen yıla kıyasla yüzde 100'ün üzerinde arttı. Aynı araç için sigorta şirketleri 6 bin ile 11 bin lira arasında değişen fiyatlar teklif ediyor." dedi.


DEVLETİN KATKISI GEREKLİ!

Palandöken, trafik kazalarının neden olduğu hasarların zorunlu trafik sigortası primlerini artırdığını kabul ederken, sigorta acentelerinin belirlediği fiyatların bu artışın ötesine geçtiğini vurguladı. 

Sigorta yapmanın önemine dikkat çekerken, vatandaşların yüksek sigorta maliyetleri nedeniyle sigorta yaptırmaktan kaçındığını ve bu durumda devletin destek olması gerektiğini belirtti.

TESK Genel Başkanı Palandöken, Türkiye'de kayıtlı 29 milyon 367 bin aracın yaklaşık yüzde 20'sinin sigorta poliçesine sahip olmadığını belirtirken, özellikle motosikletlerin yüzde 65'inin zorunlu trafik sigortası bulunmadığını ifade etti.

Palandöken, kuryelik mesleğindeki artışla birlikte özellikle motosikletlerde kaza riskinin ve hasarın daha yüksek olduğunu vurgulayarak, bu araçların sigorta kapsamının artırılması gerektiğini belirtti. 

Ayrıca, geçmişte sağlanan taksitlendirme seçeneklerinin kaldırılmasının ve tek seferde ödeme zorunluluğunun sigortasızlık oranlarını artırdığını söyledi.

Palandöken, trafikteki yaşlı araçların fazlalığının sigortasızlık oranlarını artıran önemli bir faktör olduğunu dile getirerek, "Trafikte bulunan araçların yaklaşık yüzde 30'u 20 yaşın üzerindeki araçlardan oluşuyor. 

Bu araç sahiplerinin trafik sigortası yaptırma istekliliği düşük. Ortalama 10 bin lira civarındaki trafik sigortası primleri vatandaşlar tarafından yüksek bulunduğu için bir kısmı 691 lira olan sigortasız araç kullanma cezasını tercih ediyor. 

Ancak bu seçeneğin kazalar durumunda maliyetinin çok daha fazla olabileceğini göz ardı etmemek gerekir," şeklinde konuştu. Sigorta yaptırmanın erişilebilirliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi