Türkiye'de trafik güvenliğini artırmak amacıyla başlatılan karekod uygulaması, sahte plaka kullanımını önlemeyi hedefliyor. 1 Ocak'tan itibaren tüm plakalar bu yeni sistemi içerecek.
Karekodlar, araçların seri numarası, üretim yeri ve tarihi gibi önemli bilgilere erişimi kolaylaştıracak olan 12 haneli seri numaraları içerecek. Bu da emniyet birimlerinin araç ve sürücü bilgilerine daha hızlı ve etkili bir şekilde ulaşmasını sağlayacak.
Yeni uygulama ile yetkililer, araç kayıtlarını daha iyi takip edebilecek ve sahte plaka kullanımı gibi suçların önlenmesinde daha etkin bir rol oynayabilecek.
ORADA YASAL HALE GETİRİLDİ
California'da, 2018 yılında sınırlı araçlarla denenmeye başlanan dijital plaka uygulaması, 2022 yılında resmi olarak yasal hale getirildi. ABD'nin önemli eyaletlerinden biri olan California'nın nüfusu yaklaşık 40 milyon kişi.
32 BİN TL CEZASI VAR
Bu uygulamanın yasal statü kazanmasıyla birlikte, plakanın okunurluğunu engelleyecek şekilde değiştirilmesi veya sahte plaka kullanımı gibi suçlar ciddi para cezalarıyla cezalandırılıyor.
Plakanın okunurluğunu engellemek için yapılan değişiklikler için verilen ceza miktarı 2.647 TL'ye kadar çıkabilirken, sahte plaka kullanımı için uygulanan ceza miktarı 32.170 TL'ye kadar ulaşabiliyor.
GÜVENLİK AVANTAJI
Güvenlik en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Uygulama, ekspertiz firması yetkilileri ve galericiler tarafından olumlu karşılandı. Oto Ekspertiz firmasının genel koordinatörü Alperen Temizyürek, güvenlik kontrollerinin uygulamanın en büyük avantajı olduğunu vurguladı.
Galerici Mutlu Saygın da ilk karekodlu plakalarını bastırdıklarını belirterek, “Yeni bir araç aldık. Aracın plakası yabancı plakaydı. Emniyetten plakamızı bastırdık.
Bastırması oldukça kolaydı, 15 dakika içinde teslim aldık. Bu karekod sayesinde emniyet araç ve sürücü bilgilerine çok kolay ulaşabilecek." şeklinde konuştu.