Güneş'te 60 Dünya büyüklüğünde delik oluştu Güneş'te 60 Dünya büyüklüğünde delik oluştu

GÜNEŞ OKYANUSLARI KAYNATACAK

Yaklaşık bir milyar yıl içinde güneş, gezegenimizdeki tüm okyanusları kaynatacak kadar ısınacak ve bildiğimiz hayat yok olacak.

Bilim insanları, Dünya üzerindeki yaşamın kaderinin az çok belirlenmiş olduğunu düşünüyor.

BİR UMUT VAR

Ancak Fransa'nın Bordeaux Üniversitesi'nden ve Arizona'nın Tucson kentindeki Gezegen Bilimleri Enstitüsü'nden bilim adamlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre, geçip giden bir yıldızın beklenmedik bir kurtarıcı olduğu ortaya çıkabilir.

Araştırmacılar, bir yıldızın Dünya'dan 100 astronomik birim (yaklaşık 9,3 milyar mil) uzaklıktan geçmesi durumunda ne olacağını görmek için 12.000 simülasyon gerçekleştirdi.

DAHA FAZLASI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜM

Simülasyonlar güneş sistemimizin oldukça kararlı olduğunu gösterdi. Vakaların %92'sinde, bir yıldız güneş sisteminin yanından geçerken bile güneş sistemi neredeyse hiç bozulmadan kalıyordu.

Fransa'daki Bordeaux Üniversitesi'nden araştırma yazarı Sean Raymond, New Scientist'e "Daha fazlasının olacağını düşündüm" dedi . "Gezegenlerin yörüngeleriyle uğraşmak gerçekten o kadar kolay değil; bir yıldızın, gezegenleriyle uğraşmak için başka bir yıldızın işine gerçekten bulaşması gerekir."

KURTULMA ŞANSI VAR

Yine de, geçip giden bir yıldızın, zayıf da olsa, gezegenimizi tehlikeden kurtarma şansı var. Raymond bir blog yazısında , simülasyonların %0,28'inde yıldızın Dünya'yı yörüngesinden çıkarıp daha ılıman bir bölgeye çektiğini söyledi .

Bu, çeşitli şekillerde kendini gösterdi. Bazı simülasyonlarda Dünya, güneş sisteminde kaldı ancak Plüton'un ötesinde, mevcut yörüngemizden yaklaşık %10 daha soğuk bir bölgeye çekildi.

EN KÖTÜ SİMÜLASYON

Diğer simülasyonlarda, Dünya yıldızlararası uzaya fırlatıldı ve yaklaşık 2 milyar ışıkyılı uzaklıktaki Oort bulutunda veya uzayda serbestçe yüzen bir gezegen olarak sona erdi.

Raymond, bir blog yazısında , her ne kadar tuhaf görünse de bunun en kötü senaryo olmayabileceğini söyledi . "Kızarmış bir gezegeni yeniden kızartmak, donmuş bir dünyayı ısıtmaktan çok daha zordur" dedi.

AY'A YA DA VENÜS'E ÇARPTI

"Eğer orta derecede kalın hidrojen atmosferlerine sahiplerse, serbest yüzen gezegenler yüzeyde sıvı su tutmaya yetecek kadar ısıyı tutabilirler" dedi.

Ayrıca yıldızın Dünya'yı geçerken yakaladığı birkaç senaryo da var.

Ancak Dünya'nın kaynama bölgesinden uzaklaştırıldığı senaryolarda otomatik olarak kurtarılmadı. Çoğu durumda, aya veya Venüs'e çarpmasıyla sonuçlandı .

Kaynak: Eskişehir Net Haber Merkezi