Türkiye'de artan enflasyon sonucunda, yeni basılan paraların büyük bir kısmını oluşturan 200 TL'lik banknotlar, ATM'lerdeki slot yetersizliği sebebiyle kabul edilmemeye başlandı.

Ziraat Bankası'nın eski genel müdür yardımcısı Şenol Babuşçu, bu kararı 10 TL'nin alım gücünün kaybolması ve 200 TL'lik banknot kullanımındaki artışla bağlantılı olarak açıkladı.

Merkez Bankası (TCMB), üretilen her 5 yeni banknottan 4 tanesini en büyük olanı olan 200 TL olarak basıyor.

Hükümet, 500 ve 1000 TL'lik yeni banknot iddialarını sürekli olarak yalanlarken, değeri 7 doların altına düşen 200 liralık banknotlar için bankalardan yeni bir uygulama kararı alındı.

ATM'ler, artan 200 TL'lik banknot kullanımı ve 10 TL'nin alım gücünün tamamen kaybolması sebebiyle, Ziraat Bankası'nın eski genel müdür yardımcısı Şenol Babuşçu'nun belirttiğine göre, artık 10 TL'lik banknotları kabul etmemeye başladı.

Banka ATM'lerinde 10, 20, 50, 100 ve 200 TL'lik paralar için önceden bulunan 5 ayrı slot düzenlemesi, son dönemdeki para kullanım alışkanlıkları göz önüne alınarak kritik bir değişikliğe uğradı.


DEĞİŞİKLİĞE GİTTİLER

Birçok banka, ATM'lerden para yatırma ve çekme işlemleri için 10 liralık banknot kullanımını sonlandırarak, 10 TL'lik banknotlar için ayrılan slotları 200 liralık paralara tahsis etti. Şenol Babuşçu'nun ifadesine göre, bu uygulama ilerleyen dönemde daha da yaygınlaşabilir, zira "başta türlü para yetişmiyor."

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, geçen yılın mayıs ayında 607 milyon 139 bin olan tedavüldeki 200 TL'lik banknot adedi, bu yılın mayıs ayında 1 milyar 179 milyonu aşarak yüzde 94'lük bir artış gösterdi.

Kaynak: Haber Merkezi