Eskişehir Büyükşehir Belediye (EBB) Başkanı Ayşe Ünlüce, Eskisehir.net’te yayınlanan Net Soru programında Meltem Karakaş’ın sorularını yanıtladı. Programdan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“Projelerimizi 5 yıla yayarak tarihlendirdik”

Seçimlerden sonraki ilk 8 ayı değerlendiren Ünlüce, “Çok hızlı geçiyor. Seçim 31 Mart bitti biz de 3 Nisan’da mazbatalarımızı aldık. Görevimize başladık. İlk günden bu yana da çok hızlı bir çalışma temposu var. Çalışma temposunun yanı sıra ilk zamanlar hayırlı olsun ziyaretleri tahmin edeceğiniz gibi, onlar vardı. Benim bir avantajım var. Genel sekreterlikten geldiğim için belediyenin içini bildiğim için o süreç beni çok zorlamadı. Hızlıca çalışmalarımıza başladık. Kendimize bir yol haritası çizmiştik. İlk yaptığımız iş de kazandıktan sonra biz dengeli kalkınma modeli altında 8 başlıkta toplamıştık yapacağımız işleri. Bu 8 başlığı da 77 projede somutlaştırmıştık. Bu 77 projeyi önümüzdeki 5 yılın tarihlerine yayarak planladık. İlk başta yapabileceğimiz şeyleri, tek seferde yapabileceğimiz şeyleri önceye aldık. Bazılarını birkaç ay sonraya, bazı işler beş yılda bitebilecek işler, bazıları bir yılda bitebilecek işler. Bunlara tarih sıralamasına göre bir düzen kurduk. Hangisine hangi tarihte başlayacağız, bitireceğiz bir tarihlendirme yaptık kendi içimizde” dedi.

“Her yaştan grubun refah içinde yaşayabileceği bir şehir sunmaya çalışıyoruz”

“Biz her yaştan grubun refah içinde yaşayabileceği bir şehir sunmaya çalışıyoruz” diyen Ünlüce, “Gençlerle çok ayrı bir diyaloğum oldu seçim döneminde. Ben mesela gençlerden en çok abonman talebinde bulunacaklarını zannediyordum. Öyle olmadı. Gece ulaşımı abonmandan daha çok talep edildi. İlk yaptığım iş gece ulaşımı oldu. Hemen arkasından kız öğrenci yurdunu açtık, yine abonman uygulamasını getirdik. Ve tabi bunları yaparken hep demiştik ya dengeli kalkınma diye, her yaş grubuna dengeli olmamız gerekiyor diye düşünerek aktif yaşam parkını açtık. Aktif yaşam parkının şöyle bir özelliği var: Türkiye’de ilk nesiller arası geçişin olduğu park. Biz her yaştan grubun refah içinde yaşayabileceği bir şehir sunmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili projelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de hızla devam edecek” diye konuştu.

“Porsuk havza koruma planını yaptık”

Porsuk havza koruma planını yaptıklarını söyleyen Ünlüce, “Halkta şöyle bir düşünce vardı. Şehre kadın eli değecek, yeni bir belediyecilik diye. Kadınlar ne yapar önce bulunduğu ortamı yeniler, dekore eder ilk girdikleri zaman. Ben de şimdi onun için uğraşıyorum. Caddelerimizi, bulvarlarımız yeniledik. Porsuk temizliğine başlayacağız çok yakında. Havza koruma planını yaptık. Temizliğine de başlayacağız bu dönemde. Şehirdeki tüm şehir mobilyalarını da yenileceğiz” şeklinde konuştu.

“Kontrolsüz, ödenemeyecek, yönetilemeyecek bir borcumuz yok”

“Bizim kontrolsüz, ödenemeyecek yönetilemeyecek bir borcumuz yok” diyen Ünlüce, “Ekonomik sıkıntılar alışkın olduğumuz bir şey. Belediyelerin bütçesi hiçbir zaman yapmak istediğimiz işlere yetmez. Belediye başkanı ister ki şehirdeki her şeye, her yere dokunsun. Eskiden de borçlarımız ve ekonomik sıkıntılarımız vardı. Göreve geldik mayıs ayında tasarruf tedbirleri çıktı. Yapmak istediğimiz bazı faaliyetlerin önüne geçiyor. Kendi yerlerimiz, binalarımız var. Onların içini biraz değiştirip yapmaya çalışıyoruz. Örneğin kent lokantası açma konusunda bir yer satın alma durumunuz yoktu tasarruf tedbirlerinden sonra. Biz de kendi yerlerimizi değerlendirdik. Öğrenci yurdunda, açacağımız kreşlerde, çocuk oyun evlerinde, Esmek kurslarının ilavelerinde kendi yerlerimizden değerlendirerek gidiyoruz. Evet bir sıkıntı yaşıyoruz SGK, vergi borçları nedeniyle de bir süreç yaşıyoruz. Orada gayrimenkul takasını önermiştik. Satıp ödemek yerinde yine kamuda kalsın gayrimenkul. O da kabul gördü. Şu anda takas işlemleri ile uğraşıyoruz. Bizim kontrolsüz, ödenemeyecek, yönetilemeyecek bir borcumuz yoktu. Hep zorluklar vardı ama bu halka yapacağımız hizmete engel değil. Biz hizmete devam edeceğiz. Kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.

“27 Aralık Cuma Emek Kafe’yi açacağız”

2024 yılı bitmeden Emek Kafe’nin açılışını yapacaklarını hatırlatan Ünlüce, “Cuma günü bizim Emek Kafe’nin açılışı var. Seçim döneminde emeklilerimizle çok sık bir araya gelmiştik. En büyük isteklerinden biri de sosyalleşme imkanlarının yaratılacağı lokal tarzı bir yerdi. Bunun şehir merkezinde olmasını istiyorlardı. Bizim de Taşbaşı Çarşısı’nın üst tarafında bir yerimiz var. Orası yıllar önce Emek Kafe diye bilinirdi. Ben de gençliğimde hatırlıyorum. Hem ona bir vurgu olsun hem şehrin hafızası olsun. Emek adı da emeklilerin kafesine çok yakıştı” dedi.

“Sosyal destek kartı uygulamasına başladık”

Ünlüce, “Emeklilerin bizden iki tür talebi var. Bir yoksulla düşmüş emeklilerimiz var. Bir de çok fazla sosyal yardıma ihtiyaç duymayan ama bir taraftan da sosyalleşmeye ihtiyaç duyan emekliler var. Bizim her ikisine de çözüm önerilerimiz var. Seçimden sonra hemen başladık. Sadece emekli maaşıyla geçinen emeklilerimize sosyal destek kartı uygulamasına başladık. Bütün sosyal yardımlarımızdan yararlanıyorlar” diye konuştu.

“Önümüzdeki sene sosyal yardımlarımız artacak”

“Önümüzdeki sene daha da artacak sosyal yardımlarımız” diyen Ünlüce, “Sosyal yardımları pandemiden beri çok artırmaya başladık biz. Daha öncesinde aslında biraz şehircilikle ilgili projeleri, alt yapıyı yapmaya çalışıyorduk. Çünkü belediyecilik çok maliyetli bir iş. Yol yapıyorsunuz çok maliyetli. Kanalizasyon yapıyorsunuz çok maliyetli. Fakat sosyal yardımı da görmezden gelemeyiz. Pandemiden beri çok ciddi bir yoksullaşma var. Sonra derin bir ekonomik krizin içine girdik. Arkasından depremle beraber ulusal bir çöküntü yaşandı ekonomik olarak. Bizim de buna duyarsız kalmamız mümkün değil. Önümüzdeki sene daha da artacak sosyal yardımlarımız. Buna ilişkin yeni projelerimiz de var” dedi.

“Halkın mutfaklarını kuracağız mahallelere”

Bütçenin önemli bir kısmını sosyal yardımlara ayırmak zorunda kalacaklarını belirten Ünlüce, “Sosyal destek kartımıza hem para yükleniyor hem de birtakım koli yardımları var. Aşevinin yardımlarını artıracağız. Halkın mutfakları adı altında mahalle mutfakları kuracağız önümüzdeki sene. Büfelerde çok uygun fiyatlarla vatandaşımıza yemek satışı olacak. Halk ekmek, halk bakliyat önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz projelerimiz. Burada bazı boşlukları doldurmak zorunda kalıyoruz. Keşke halkımız hiç yoksullaşmasa da biz belediyenin bütün gelirlerini alt yapısı düzgün olan, imar yapıları düzgün olan, son derece konforlu, toplu taşıması çok düzenli olan son derece konforlu şehirler kurabilsek. Görünen o ki bütçemizin önemli bir bölümünü sosyal yardımlara ayırmak zorunda kalacağız” diye konuştu.

“Çok güçlü ulusal politikalar gerekiyor”

Pazar ziyaretlerinde ekonomik sıkıntılardan çok dert yanıldığını vurgulayan Ünlüce, “Vatandaşımız bir taraftan ekonomik sıkıntılarını hep söylüyor bir taraftan bugüne şükür diyen de var bir taraftan vergi borçları altında ezildiğini söyleyen var. Yakınımdaki dükkân kapandı, ben direnmeye çalışıyorum diyen de var. Derin bir ekonomik kriz yaşıyoruz. Bundan çıkmak için çok güçlü ulusal politikalar gerekiyor. Biz de belediyeler olarak üzerimize düşeni sosyal yardımlarla yapmaya çalışıyoruz. Pazarcının en çok dillendirdiği konu ne yazık ki ekonomik sıkıntılar. Pazardaki esnafımız şunu söylüyor: Vatandaşla kavga ediyoruz bazen fiyatların sorumlusu olarak bizi görüyorlar diyor. Esnafla vatandaş fiyatlar nedeniyle karşı karşıya geliyor. Halbuki fiyatların bu kadar pahalı olmasından ne esnaf sorumlu ne vatandaş sorumlu” şeklinde konuştu.

“Kırsalı çok önemsiyorum”

Kırsalı çok önemsediğini söyleyen Ünlüce, “Aslında kırsalı apayrı ele almak lazım. Kırsal bence önümüzdeki dönemde ulusal politikaların da mutlaka içinde olması gereken bir konu. Çünkü gerçekten bizim ülkemizde şu anda hem yurtdışından iç savaşlardan gelen göçmenler var. Bir de bizim kendi kırsalımızdan gelen göçmenler var. Dolayısıyla şehirleri önümüzdeki dönemde çok kontrolsüz bir göç dalgası bekliyor. Bunu nasıl kontrol edebiliriz diye buna kafa yorması gerekiyor tüm devlet kurumlarının” dedi.

“İki ya da üç ilçemizin büyümesini sağlamalıyız”

“Önümüzdeki dönemde iki ya da üç ilçemizin biraz daha büyümesini sağlamalıyız” diyen Ünlüce, “Bu şehirlerin gelen vatandaşa da yetecek alt yapı hazırlığı belediyecilik hazırlığı toplu taşıma hazırlığı bunların hepsinin olması lazım. Oradaki iş kanalları ve terk ettikleri kırsalda tarım ve hayvancılık nasıl yürüyecek bunlara ilişkin politikalar üretilmesi lazım. Biz belediye olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Mesela biz pek çok ilçemizde Esmek kurslarımızı açtık, oyun evlerini açtık. Çünkü oradaki sosyal hayatı da bir şekilde canlandırmamız lazım. Ek kurslar veriyoruz. Tarım ve hayvancılık kalkınsın diye birtakım ücretsiz dağıtımlarımız oluyor. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Ama burada bütün devlet kurumlarının birlikte çalışması gerekiyor. Kırsalın boşalması hem ülkemiz için hem şehrimiz için tehdit. Biz halkımın oradaki konforunu, oradaki hayat kalitesini sağlayabilirsek hem sosyal hem ticari anlamda kimsenin ben göç edeceğini zannetmiyorum. İlçelerimiz çok küçük. Ne yazık ki bizim çok büyüyen bir ilçemiz olamadı. O nedenle önümüzdeki dönemde iki ya da üç ilkemizin biraz daha büyümesini sağlamalıyız” diye konuştu.

“Olumsuz olursa metrobüsle ulaşımı sağlayacağız”

Bizim tramvay hattıyla ilgili bu dönemde önceliğimizi ESTÜ’ye verdik. Toplu ulaşımda amaç nedir? Hastaneleri, üniversiteleri bu çok fazla sirkülasyon olan yerleri toplu ulaşımı götürmek, önceliği oralara vermek. Bizim gidemediğimiz tek üniversite ESTÜ. Teknik üniversite ile ilgili yazışmalarımız devam ediyor, Devlet Hava Meydanlarıyla ve üniversiteyle. Orada uçuş kalitesine, uçuş güvenliğine zarar verecek herhangi bir sinyalizasyon olmaması lazım. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Bu olumsuz yanıtlanırsa, bizim için uçuş güvenliği çok önemli. O nedenle o süreci bekliyoruz. Teknik arkadaşlar inceliyorlar. Sonrasında cevap olumsuz olursa metrobüsle oradaki ulaşımı sağlamayı düşünüyoruz. Olumlu olursa çalışmalara hemen başlayacağız” şeklinde konuştu.

Günaydın Çorbası’na ESTÜ’den izin çıkmadı

Belediyenin üniversiteler önünde dağıttığı Günaydın Çorbası’na Eskişehir Teknik Üniveristesi’nden izin çıkmamasına ilişkin konuşan Ünlüce, “Üniversitelerde biz çorba uygulamasına başladığımız zaman arkadaşlarımız görüşmeler yaptı. Diğer Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi’nin önü çok müsait zaten. Fakat ESTÜ’de ne yazık ki giriş kısmı çok müsait değil. İçerde de çok dağınık bir yerleşim var. İçerde de nereye koysak yurtların orası daha uygun geldi. Yurtların oradan ziyade okulun içinde bir alana daha çok sıcak bakıyordum. Çünkü yurtlarda kalmayan çocuklarımız da var. Yurtta sabah kahvaltı çıktığı için belki kahvaltı etmeyen öğrenci sayısı daha az olabilir diye fakat okulun içinde çözülemedi. Fakat yine görüşürsek çözemeyeceğimize inanmıyorum. Mutlaka bir çözüm buluruz” dedi.

“Bürokratik ziyaretleri yapmaya çalışıyorum”

Kamu kurumlarıyla ilişkileri hakkında da konuşan Ünlüce, “Konularımız olunca yazışmalar devam ediyor. Bazen bir arada da görüşmeye çalışıyoruz. Sayın Valimizin de koordinasyonu kurma konusunda bir titizliği var. Ankara’daki kurumlarla da yazışmaları yaptıktan sonra, ben bire bir takip etmeyi de severim. Şehrimizin ihtiyaçları neyse yazışmalarımızı, ziyaretlerimi yaparım Ankara’da. Durumun aciliyetini anlatırım. Yardımcı olabilecekleri konularda yapmaya çalışıyorlar ama bazı şeyler onları da aşıyor belki de. Ama bürokratik ziyaretleri yapmaya çalışıyorum ben de” dedi.

“İyi uygulamaları birbirimizden örnek alarak yapıyoruz”

CHP’li belediyeler arasında iyi uygulamaların örnek alındığını ve koordineli bir çalışma olduğunu söyleyen Ünlüce, “Bizim CHP Genel Merkezi’nde SODEMBEK isimli bir konsey kuruldu. Bunun kurulma amacı da şuydu: İyi uygulamaları bir yerde toplayalım, bir havuzda bütün şehirlerimizde yaygınlaştıralım. Bu konseyde kimler var? Belediyelerin birlik başkanları var. Türkiye Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği gibi. Çeşitli birlikler var. Bir de büyükşehir belediye başkanlarımız var. Ben de Avrupa Konseyindeki görevim nedeniyle varım. Ayda bir bir araya geliyoruz. İyi örnekleri konuşuyoruz. Belediyelerin bütün sorunları, bütün gündem konuşuluyor. Hazır yapılmış ve iyi bir örnek varken tekrar tekrar denemeye gerek yok. Çok iyi yaptığımız örnekler var. Ve ben de Eskişehir adına model olarak bizim üretici marketleri öneriyorum. Çünkü üretici market uygulamamızla Türkiye’nin dört bir yanında kooperatifçiliği desteklemiş oluyoruz. Kent lokantaları devam edecek. Kreşler devam ediyor. Yaşlı bakım evleri açmaya başladık. Bütün iyi uygulamaları birbirinizden örnek alarak yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

“Eskişehir’e büyük bir haksızlık”

Çevre yolu ve kuşak yollar hakkında konuşan Ünlüce, “Biz süreci başlattık. Şu anda güzergâh bitmek üzere. Sonrasında kamulaştırma ve yolun yapım süreci olacak ama bu Eskişehir’e büyük bir haksızlık. Öyle kıskanç birisi değilim ama başka şehirlere gidip o çevre yollarını, o otobanları, o köprüleri, viyadükleri gördükçe gerçekten özeniyorum. Eskişehir büyük bir şehir 30 büyük şehir içinde. Bunu hak ediyor mu? Bir şehrin çevre yolu olmaz mı? Hele bir de büyükşehirse. İçerden geçen o yola mahkum bıraktılar bizi. Zaten o yol çevre yolu değil. Halk içinde biz ona çevre yolu diyoruz ama artık iç yol oldu. Biz yolu yapacağız ve şehrin rahatlamasını hedefliyoruz ama bu çevre yolunun yerini tutmaz. Çevre yolu bu şehrin en acil ihtiyacıdır bence. Bu konuda da herkesi göreve davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: Meltem Karakaş