Eskişehir Net’ten Meltem Karakaş’ın sorularını yanıtlayan İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Serdar Ulucan, son bir ayda Eskişehir’de İYİ Parti’ye 167 kişinin üye olduğunu söyledi. Ulucan, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin grup toplantısındaki söylemlerinden sonra İYİ Parti’ye bir teveccüh olduğuna dikkat çekti.
Son dönemde milliyetçi, sağ partilerde yaşanan bölünmelere ve milliyetçi partilerin sayısının artmasına ilişkin de konuşan Ulucan, “Mevcut iktidarın getirmiş olduğu bir yapı var, algı üzerinden 22 yıldır bir siyaset yapıyor. Bazı arkadaşlarımız da kendi emellerine kapılıp bu tip oyunlara mevcut iktidarın oyunlarına çanak tutabiliyorlar. O kayıkçı kavgası içinde yer alabiliyorlar. Ama ülkede bu kadar karşı tarafta bir yan yana olma varken Türk milliyetçilerinin birbirinden bu kadar ayrı olması beni üzüyor” dedi.
Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında sarf ettiği ifadelerden sonra MHP’den hatta CHP’den İYİ Parti’ye geçişler olacağı söyleniyor. Böyle geçişler söz konusu mu? Eskişehir’de İYİ Parti üyeliklerinde bir hareketlilik var mı?
Sayın Devlet Bahçeli biliyorsunuz ki 2002’deki erken seçim çıkışıyla ülkenin 20 yıllık siyasi yörüngesine bir tarih çizmiş duruma geldi. Şu anki çıkışlarıyla gerçekten vatandaşı, vatanperver insanları, Türk milliyetçilerini ciddi manada yaraladı, zedeledi. Maalesef ülkede ekonomi yangını varken gündemi farklı şeylere saptırmaları, arkasından kayyum durumlarının gelmesi sokakta vatandaşın kafasını ciddi manada karıştırdı.
“MİLLETİN DOĞRUDAN SESİ OLMAYA SÖZ VERDİK”
Biz İYİ Parti ailesi olarak da kuruluş ilke ve vizyonumuza bağlı olarak da 2016 yılında demokrasi mücadelesi vererek bu mücadelenin sonunda yok olan demokrasiyi, kaybolan adaleti geri tekrar tahsis etmek noktasında cesurlar hareketi adı altında İYİ Parti’yi kurduk. Kurulduğumuz günden bugüne Türk siyasi hayatına katkı vermek adına ciddi fedakârlıklar yaptık. 2019 yerel seçimlerinde Türk milletine kazandırabilme umudunu verdik o dönem yapmış olduğumuz ittifak içerisinde. Şu anki mevcut genel başkanımız liderliğinde İYİ Parti olarak biz hiç bir şekilde şifreli konuşmalar, kapı arkası planlarla hareket etmek yerine milletin doğrudan sesi olmaya söz verdik. 81 ilde sayın genel başkanımızın uç beyleri olarak bu mücadeleyi doğrudan sahada sürdürüyoruz.
“PARTİMİZE CİDDİ KATILIMLAR VAR”
Son günlerde yaşanan durumlardan sonrasında da biz bunu parti olarak da gözlemleyebiliyoruz çünkü üyelerimizde de evet ciddi manada katılımlar var. Çok farklı yerlerden telefonlar alıyoruz. Hatta genel başkanımızın grup toplantısından sonra Eskişehirli emekli öğretmen bir abimiz beni telefonla arayarak ‘genel başkanınızın alnından öpüyorum, beni çok duygulandırdı. Ben Atatürkçüyüm. Yıllarımı CHP’ye adadım. Fakat genel başkanınızı alnından öpüyorum. Milletin böyle liderlere ihtiyacı var’ gibi buna benzer birçok örnek verebileceğimiz çeşitli geri dönüşler alıyoruz. Partimize üye katılımları Eskişehir yerelinde de gerçek manada artış göstermeye başladı. Ama tabi bu bizim için şu an ki noktada gittiğimiz yolun doğru olduğunu gösterse de biz herhangi bir rehavete kapılmayız. Çünkü memleket meseleleriyle uğraşmamız, mücadele etmemiz gerekiyor. Biz her zaman doğruyu söylemekten geri kalmayacağız.
“ESKİŞEHİR’DE BİR AYDA 167 KİŞİ ÜYE OLDU”
Üst düzey siyasetten de geçiş yapacak olanlar vardır. Biz İYİ Parti ailesi olarak şunun da altını çiziyoruz: Biz 25 Ekim 2017’de kurulduğumuzda Türk siyasetine ayrı bir direnç, ayrı bir umut kazandırdıktan sonra şahsi ikballeri, siyasi menfaatleri peşinde koşan pek çok insan da geldiğinden dolayı şu an partimize gelecek olan katılımlara üst düzey veya taban siyasetinden olmuş olsun dikkat ederek, hassasiyet göstererek yaklaşıyoruz. Çünkü bu tecrübesizliğin ya da iyi niyetin ufak tefek sancılarını geçmiş dönemde yaşadığımız için bu durumdan ders çıkarıyoruz. Milletimizin her ferdi bizler için değerli. Hepsi bizim seçmenimiz. Onarın destekleriyle biz önümüzdeki seçimlerde iktidar olacağız. Fakat şunu da söylüyoruz: Partimizde de aktif görev alacak, bizle beraber Türk milletine hizmet edecek arkadaşlarımız konusunda biraz daha hassasiyet gösteriyoruz. Çünkü biz daha önce bunun acısını yaşadık. Ama partimize de bir teveccüh var. Kimseye kapılarımız kapalı değil. Herkesle istişareye açığız. Herkesi dinliyoruz. Eskişehir’de son bir ayda 167 kişi partimize üye oldu. Beylikova’da 22 kişi partimize üye oldu. Çoğu da eski MHP’li.
Devlet Bahçeli’nin söylemlerinin ardından milliyetçi seçmen İYİ Parti’de toplanacak diyebilir miyiz yani?
Millet gerçekten bizim özellikle kongreden sonra genel başkanımız Müsavat Dervişoğlu liderliğinde yürümüş olduğumuz tabloda genel başkanımızın tutumları, partimizin genel politikaları noktasında bizim sahada sergilediğimiz çalışmalarımız, etkinliklerimiz noktasında vatandaştan ciddi bir teveccüh alıyoruz. Bu teveccüh de bize memnuniyet veriyor. Biz milletimizin eksiği ne ise oraya parmak basmaya çalışıyoruz. Diğer siyasi partiler gibi şahsi ikballerimizden ziyade milletimizin şahsi ikballeri ne ise o doğrultuda hareket ediyoruz. Bu da doğal olarak vatandaşı etkiliyor.
İYİ Parti’nin anketlerde oyunun yüzde 8’e çıktığı hatta 2015’in MHP’si olacak gibi değerlendirmeler yapılıyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz bu yorumları?
Türk siyasetinde son 10 yıl içinde çok değişkenlikler gördük biz. Bu ucube sistemin getirmiş olduğu yüzde 50 artı 1 noktasında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Ve vatandaşın bize karşı teveccühü var, gelişler var. Gelişler artarak da devam edecek ve biz gerçekten Türk milletinin ortak aklı olmaya talibiz zaten. Biz her zaman şunu savunduk: Bugün baktığımızda MHP veya AK Parti bir Kürt sorunu var dediğinde biz Kürt sorunu değil terör sorunu olduğunu, terörle müzakere değil terörle mücadele edilmesi gerektiğini savunan taraftayız. Ver gerçekten eğer ki bir umut hakkı varsa, bu umut hakkının şehit ailelerinin üzerinde olduğunu bilenlerdeniz. Bir bebek katilinin adının Melis’te geçmesi bizi ve milletimizi derinden yaraladı.
“MİLLETİMİZİN KAZANCINA NE OLACAKSA O GÜN ONU YAPACAĞIZ”
İttifaklar modeli bitti mi sizce?
Bunları konuşmak siyaseten çok erken. Fakat maalesef biz şunu söylüyoruz: Benzetme olacak belki ama daha öncesinde parlamenter sistem devam ederken koalisyonlar hükümeti vardı. Herkes aldığı oy oranında masaya oturuyordu ve ittifaklar seçimden sonra yapılıyordu. Şimdi nedense hem siyasi partilerin sayıları artmaya başladı hem de blöf adı altında yüzde 1’lik oy oranı olan siyasi partiler bile blöf yaparak yüzde 51’i tamamlamak adına çeşitli ittifaklar adı altında buluştular. Bu seçimlere ittifaksız bir durumla gitmeyi düşünen siyasi partileri zorlar duruma geldi. Fakat seçim yaklaştığında yarınlar ne getirir bilemeyiz ama biz İYİ Parti olarak o günün şartlarında milletimizin kazancına olacak ittifak yapısıyla ya da bireysel manada gitmek noktasında ne ise onu tercih edeceğiz.
“TÜRK MİLLİYETÇİLERİNİN BİRBİRİNDEN BU KADAR AYRI OLMASI BENİ ÜZÜYOR”
Yavuz Ağıralioğlu da Anahtar Parti’yi kurdu. İYİ Parti’yi nasıl etkiler Anahtar Parti?
Etkilediği bir durum yok. Yavuz Bey daha önceden farklı siyasi partilerde çeşitli görevlerde bulunmuş, kendi idealleri olan, kendini farklı noktalarda konumlandıran bir arkadaşımız. İYİ Parti her çeşitte düşüncede arkadaşımızın bir araya geldiği sadece derdi millet, memleket olan arkadaşlarımızın bir arada olduğu bir yapı. Yavuz Bey İYİ Parti’ye geldi, İYİ Parti vesilesiyle milletvekili oldu, tanınırlığını artırdı. Şimdi de parti kurdu. Allah selamet versin. Milletin adına faydalı çalışmalar yaptıktan sonra biz kendilerine yol açıklığı diliyoruz. Ama ülkede bu kadar karşı tarafta bir yan yana olma varken Türk milliyetçilerinin birbirinden bu kadar ayrı olması beni üzüyor.
“BAZI ARKADAŞLARIMIZ İKTİDARIN OYUNLARINA ÇANAK TUTABİLİYOR”
Eskiden sol, sosyal demokrat partiler bölünürdü. Ama son dönemde sağ partilerde, milliyetçi partilerde daha çok bölünme var. Sizce son dönemde bu kadar çok milliyetçi partinin kurulmasının sebebi nedir?
Mevcut iktidarın getirmiş olduğu bir yapı var, algı üzerinden 22 yıldır bir siyaset yapıyor. Algı üzerine milleti yönlendirmeyi, yanıltmayı ve kendine göre rol model çizdirmeyi çok iyi biliyor. Maalesef siyasetin sermayesi de insan, siyaseti yapan da insan. İnsanoğlu nefis taşıyor. Bazı arkadaşlarımız da kendi emellerine kapılıp bu tip oyunlara mevcut iktidarın oyunlarına çanak tutabiliyorlar. O kayıkçı kavgası içinde yer alabiliyorlar. Bunu daha önceki Türk milliyetçileri adına çıkıyorum diyen bir cumhurbaşkanı adayının kendisinden de görmüş olduk. Maalesef bu tip durumlarla karşılaşıyoruz. Siyasetin de getirmiş olduğu yapıda da bazı insanlar millete diliyle farklı terimler kullanıp, kalbiyle farklı hareket edip kapalı kapılar ardında farklı işler de yapabiliyor.