Bakan Uraloğlu açıklamasında, “Bu yıl 344 makine ve 284 ekipman olmak üzere toplam 628 yeni makine ve ekipman, karayolları için satın alındı. Bu ekipmanların yüzde 85’i yerli üretimdir,” dedi.
"Yüksek dağları tünellerle, derin vadileri köprü ve viyadüklerle geçtik"
2002 yılında Türkiye'nin bölünmüş yol ağının sadece 6 ili birbirine bağladığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, “Yol ağımızı yaklaşık 5 kat artırarak 29 bin 653 kilometreye çıkarıp, 77 ili bölünmüş yollarla birbirine bağladık. Otoyol uzunluğumuzu ise 3 bin 796 kilometreye yükselttik. Ayrıca, BSK kaplı yollarımızın uzunluğunu 31 bin 541 kilometreye çıkardık. Yüksek dağları tünellerle, derin vadileri köprüler ve viyadüklerle aşarak büyük bir ulaşım altyapısı oluşturduk,” şeklinde konuştu.
“Bu yolların güvenli bir şekilde trafiğe açık kalması da büyük önem taşıyor”
479 kilometre köprü ve viyadük inşa ederek toplam uzunluğu 790 kilometreye ulaştırdıklarını ifade eden Uraloğlu, 717 kilometre uzunluğundaki tünellerle toplam tünel uzunluğunu ise 767 kilometreye çıkardıklarını belirtti. Uraloğlu, “Ancak bu yolları inşa etmek kadar, bunların güvenli bir şekilde trafiğe açık kalmasını sağlamak da çok önemlidir,” dedi.
“Toplam 628 makine ve ekipman kazandırdık”
Bölünmüş yolların, toplam yol ağının yüzde 43’ünü oluşturduğunu belirten Bakan Uraloğlu, bu yolların, tüm yol ağında hareket eden trafiğin yaklaşık yüzde 83’üne hizmet ettiğini belirtti. Bakan, “Yaptığımız yatırımlar sayesinde trafik kazalarındaki ölüm oranlarında önemli bir azalma sağladık. Yollarımızın güvenli bir şekilde hizmet verebilmesi için her yıl yeni makineler alarak kar ve kış koşullarına karşı mücadeleye devam ediyoruz. 2016’dan itibaren makine parkımızda kapsamlı yenileme çalışmaları başlattık. 2024 yılı içinde, 1 milyar 516 milyon TL değerinde yeni makineler alarak, toplamda 628 makine ve ekipman kazandırdık. Bu alımların yüzde 85’i yerli üretimdir. Bu sayede, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı parkımızda toplamda 14 bin 607 adet makine ve ekipmanla hizmet verilmektedir,” şeklinde konuştu.