Denizlerdeki ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarının korunarak sürdürülebilir işletilmesini sağlamak amacıyla çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Bakan Yumaklı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü faaliyetlerle üretimin istikrarlı şekilde arttığını ifade etti. 2024 yılı itibarıyla su ürünleri için üretim planlamasının hayata geçirildiğini ve bu kapsamda avcılıkta 7, yetiştiricilikte ise 4 türün planlamaya dahil edildiğini söyledi.
Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Destek
Bakan Yumaklı, 2003 yılından bu yana destekleme kapsamında bulunan su ürünleri yetiştiriciliğine 2024 yılında yeni bir destekleme modeli getirildiğini belirtti. Aile işletmeleri ve birlik üyesi işletmeler için ilave teknik kriter destekleri sağlanarak daha fazla destekten yararlanmalarının önü açıldı.
Türkiye'nin su ürünleri dış ticaretinde ihracatçı pozisyonunu koruduğunu ifade eden Yumaklı, sektörün büyümesinin yetiştiricilik üretimi ve işleme teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak hızlandığını söyledi. Türkiye'nin su ürünleri ticaretinde kendine yeterlilik oranının %120 seviyesine ulaştığını belirten Bakan, 2023 yılında 1,7 milyar dolar olan ihracatın, 2024’te 2 milyar doları aşarak tarihi bir rekor kırdığını dile getirdi.