Eskişehir Odunpazarı Belediyesi'nin her yıl düzenlediği ve belediyenin bir yıl boyunca gerçekleştirdiği hizmetlerin tanıtıldığı "Hesap Veriyoruz" basın toplantısı, Başkan Kazım Kurt'un sunumuyla 100. Yıl Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

A W429671 02

Toplantıda, Başkan Kurt, Odunpazarı Belediyesi'nin 2024-2025 Nisan ayları arasında sunulan ürün ve hizmetleri ayrıntılı bir şekilde aktardı. Sosyal Belediyecilik, Sanat ve Kültür Faaliyetleri, Aile, Kadın, Çocuk ve Gençlik Hizmetleri, Spor, İstihdam, Tasarruf ve Etkin Kaynak Yönetimi, Çevre ve İklim Çalışmaları, Dönüşüm ve Değişim gibi belediyecilik alanlarında yapılan çalışmalarla ilgili rakamlar ve detaylar basın mensuplarıyla paylaşıldı.

 "Her ay 110-130 ton arası yakıt harcıyoruz"

Sayılarla bir yılın değerlendirildiği basın toplantısında Başkan Kurt, "Tasarruf ve Etkin Kaynak Yönetimi" çerçevesinde gerçekleştirilen harcamaların şeffaf ve verimli bir şekilde vatandaşlara sunulmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. "İsraf yok, hizmet çok" şeklinde bir ifade kullanan Kazım Kurt, yapılan çalışmaları şu şekilde açıkladı:

"Belediye bünyesine 10 yeni çöp kamyonu kazandırdık. 4 adet yeni cenaze aracımız filomuza eklendi. 2024 yılı içerisinde 2 bin 496 vatandaşımıza cenaze taşıma aracı tahsisi, 65 bin 970 vatandaşımıza ise cenaze yakınları için otobüs tahsis hizmeti verildi. 2024 yılı içerisinde araç ve iş makinası onarımı ve periyodik bakım işlemlerinin yüzde 86'sı kendi atölyelerimizde öz kaynaklarımız ile gerçekleştirildi. Her ay 110-130 ton arası yakıt harcıyoruz. Bu noktada 1 milyon 421 bin 742 litre mazot, 20 bin 479 litre benzin aldık."

10.04.2025 Hesap Veriyoruz (4)

"Çöp konteynerlerimizi kendimiz üretmeye başladık"

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir'deki uzun süredir devam eden çöp sorununa dair önemli açıklamalarda bulundu. Belediye olarak sorunun çözülmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Başkan Kurt, ancak istenilen çöp kamyonlarının Bakanlık tarafından onaylanmaması nedeniyle Odunpazarı'ndaki çöp sorununun daha da büyüdüğünü ifade etti. Başkan Kurt, çözüm süreci ve izlenecek yöntemler hakkında şu şekilde konuştu:

"Belediyenin zorunlu işleri nelerdir? Çöp toplamak. Biz bunun için 31 Mart 2024 seçimleri sonrası 10 tane çöp kamyonu alabilmemiz için izin versinler diye Bakanlığa başvurduk. O izin 8 ay sonra geldi. İzin geldikten sonra pazarlığa başladık, parasını da peşin olarak yatırdık ama araçlar hala gelmedi. Bizim 40 küsur milyon liramızı 6 aydır faizsiz bir biçimde kullanarak bu işi uzattılar. İnşallah bu iş uzamadan bugün yarın bitmiş olacak ve araçlar gelecek. Biz engelleniyoruz deyince yanlış anlıyorlar ama bu da dolaylı yoldan engellemektir. Eğer o 10 tane çöp kamyonu bize zamanında gelseydi şu an Eskişehir'de şikayet edilen çöp sorununu rahatlıkla çözmüş olurduk" ifadelerini kullandı. Yanı sıra ilçedeki çöp konteyneri eksikliğine de değinen Kurt, "Biz kendi çöp konteynerlerimizi kendimiz üretmeye başladık. Çünkü herkes konteyner istiyor ve herkes parasız olarak istiyor. Oysa bir konteyner maliyeti 13-14 bin lira. Götürüp koyuyorsunuz, vatandaş kapağını kırıyor, içine atmayıp yanına atıyor. Biz de bunun çözümünü kendimiz üretmekte bulduk" diye konuştu. 

10.04.2025 Hesap Veriyoruz (6)

"Yeni yapıları yıktırma şansımız yok"

Başkan Kazım Kurt, Odunpazarı'ndaki kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgiler verirken, Erenköy, Huzur, Alanönü ve Çankaya mahallelerinde yapılan imar planı revizyonu çalışmalarını gündeme getirdi. Bu kapsamda 6 etapta toplam 4 bin 200 hektarlık alanın tamamlandığını belirten Başkan Kurt, 7. etap olan 220 hektarlık alanın ise şu an meclis gündeminde olduğunu söyledi. Gelen sorular üzerine, Başkan Kurt, Erenköy, Huzur ve Çankaya mahallelerindeki imar revizyonu planlarının detaylarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Alanın büyük bir kısmı bitişik nizam, 2 kat konut alanı olarak planlandı. Söz konusu alanın büyük bir kısmının imar planı kararları 2981 sayılı İmar Planı Kanunu kapsamında, 1990'lı yıllarda ıslah imar planlarıyla oluşturulmuş. Günümüz şehircilik ilkelerinde bitişik nizam yapılaşmanın ayrık nizama dönüşümü teşvik edilmelidir. Biz bunu sürekli vurguluyoruz; şehir merkezinde de bu böyle olmalıdır. Bu nedenle vatandaştan gelen istekler dikkate alınarak inşaat alanlarında artışa gidilmeden bitişik nizam 2 kat yapılaşmalar, 2'li ve 3'lü bloklar şeklinde ayrık nizam 4 kata dönüşmüştür. Planlama alanı içerisinde bitişik nizamdan ayrık nizama dönen toplam 4 bin 478 adet parsel ve 3 bin 603 adet yapı bulunmaktadır. 2 bin 274 adet parsel Erenköy Mahallesi'nde, 685 adet parsel Huzur Mahallesi'nde, bin 19 adet parsel ise Çankaya Mahallesi'nde yer almaktadır. Alanönü Mahallesi'nde ise yalnızca bir parsel var. Alan içerisinde çok fazla yeni yapılaşma ve ruhsatlı yapı bulunduğundan ada bazında yapılaşma mümkün olamamaktadır, çünkü yeni yapıları yıktırma şansımız yok. Bu nedenle parsel bazında ayrık nizam 4 kat yapılaşmanın sağlanabilmesi amaçlanmaktadır."

Toplantı, Başkan Kurt'un basın mensuplarının sorularına cevap vermesiyle sona erdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı