CHP Eskişehir İl Başkanlığı önünde toplanan kalabalığa, demokratik kitle örgütleri de destek verdi. Kalabalık, demokrasi ve hukukun üstünlüğü vurgusu yaparak gözaltılara tepki gösterdi.
Parti önündeki açıklamaya, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller, Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci de katıldı. Ayrıca, önceki dönem Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de destek veren isimler arasındaydı.
CHP’li başkanlar Eskisehir.net’e konuştu
Eskisehir.net Yazı İşleri Müdürü Cihan Yıldırım, saat 14.00’te yapılacak açıklama öncesinde CHP İl Binası önünden canlı yayın yaparak gelişmeleri aktardı. Yayına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve CHP İl Başkanı Talat Yalaz da katılarak değerlendirmelerde bulundu.
Ünlüce: “Şafak operasyonlar kabul edilemez…”
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, gözaltılara tepki göstererek sürecin hukuki çerçevede takip edileceğini belirtti. İktidarın hesaplaşma yönteminin sandık olması gerektiğini vurgulayan Ünlüce, “Eğer bir iktidar değişecekse, bu sandıkta olur, adaletle ve hukukla olur. Biz buna inanıyoruz ve bu doğrultuda mücadelemize devam edeceğiz” dedi. Seçilmiş belediye başkanlarının şafak operasyonlarıyla gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu belirten Ünlüce, “Gözaltına alınan belediye başkanlarımız her zaman gidip ifade verebilecekken, şafak operasyonlarıyla gözaltına alınmasını doğru bulmuyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, halkın oylarıyla seçilmiş, 16 milyonu temsil eden, Türkiye’nin en büyük belediyesini yöneten bir kenttin belediye başkanıdır. Bu operasyonları doğru bulmuyor, iktidar hesaplaşmasının sandıkta olması gerektiğini savunuyor” diye konuştu.
“Hukuk askıya alındı, kazanan yine demokrasi olacak”
Odunpazarı Belediye Başkanı Kurt, Türkiye’de hukukun askıya alındığı ve demokrasinin ciddi bir tehdit altında olduğunu vurguladı. Yaşanan sürecin yalnızca bir diploma iptali meselesi olmadığını belirten Kurt, “Şuan da Türkiye’de hukuk askıya alınmıştır, ihlal edilmiştir ve çiğnenmiştir. Bu sadece basit diploma iptaliyle sınırlı değil, aksine 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde olduğu gibi planlı bir operasyonla herkes toplanmıştır. Önceden hazırlanan listelerle yürütülen, planlı ve programlı bir operasyonla karşı karşıyayız. Amaç, Sayın Cumhurbaşkanı’nın ölünceye kadar cumhurbaşkanlığında kalmasını sağlamaktır” dedi. Kurt, CHP’nin 23 Mart’ta ön seçimi gerçekleştireceğini ve hiçbir baskının bu süreci engelleyemeyeceğini dile getirerek, “Partimiz ön seçim kararı aldıktan sonra saldırganlık başladı. Çünkü sokağı gördüler. Ankara ve Saray, sokağı çok iyi okuyor, sonucu biliyorlar. Bu yüzden Ekrem Bey’e yönelik bu süreç başlatıldı” ifadelerini kullandı. İmamoğlu’nun halktan gördüğü desteğin iktidarı korkuttuğunu savunan Kurt, şunları söyledi: “Demokrasiden yana olan insanlar mutlaka Ekrem Bey’in yanında olacaktır. Artık iki seçene kaldı: Ya Ekrem Bey ya da Tayyip Bey. Bu kadar net…PKK/KCK ile görüşenlerin kim olduğu bellidir. Ama buna rağmen el altından Ekrem Bey’i suçlamaya çalışıyorlar. Bu nasıl bir çelişki ve aymazlıktır? Terör ile bağlantı kurarak kayyum atamayı hedefliyorlar. Kayyum atandıktan sonra İstanbul’u talan etmeye devam edecekler. Bu iktidardan her şey beklenir. Artık şirazesi kaymış, dengeyi kaybetmiş… Önünde kim engelse ortadan kaldırmaya çalışıyor.”
“Ön seçimden milim geri adım atmayacağız, sandıkta mesajı vereceğiz”
Yaşanan gelişmeleri hukuki ve siyasi açıdan kabul edilemez olduğunu belirten CHP İl Başkanı Talat Yalaz, “Bu yüzyılda, Mustafa Kemal Atatürk’ün demokratik ve çağdaş temeller üzerine inşa edildiği bir ülkede, aklımızdan ve hayalimizden geçmeyecek olaylarla karşı karşıyız. Üzüntülüyüz, ancak mücadele azmimiz daha da artıyor” diye konuştu. 23 Mart’taki ön seçimden geri adım atmayacaklarını ve ön seçimi yapacaklarını aktaran Yalaz, “Ön seçimden milim geri adım yok. Ön seçimi kesinlikle yapacağız. Üyelerimiz bu seçimde ciddi bir mesaj verecek. Halkta büyük bir tepki oluşmuş durumda. Ekrem İmamoğlu artık sadece bir şahıs değil, bir halk hareketidir. Milyonların umudu olmuştur. Bundan sonraki süreçte önünü asla kesemezler. Recep Tayyip Erdoğan, Ekrem İmamoğlu’ndan korkuyor. Kendisini yenebilecek bir güç olarak görüyor ve hazmedemiyor. Elinde sopaya çevirdiği yargıyı da kullanarak bunu yapıyor” ifadelerini kullandı.