Belediyecilik, dernekçilik, ihalecilik…
Sivrihisar’da AK Parti’den iki dönem belediye başkanlığı yapan Hamid Yüzügüllü, başkan olduğu dönemde Sivrihisar Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği adında bir dernek kurduruyor.
Derneğin başkanı, Sivrihisar Belediyesi eski başkan yardımcısı ve 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde AK Parti’den Sivrihisar Belediye Başkan adayı gösterilen Hüseyin İlhan oluyor.
Dernek yönetiminde ise Yüzügüllü’nün ‘a takımı’ denilen, belediye çalışanlarından eski Kültür Müdürü Meriç Okur, mali hizmetler çalışanı Solmaz Özkuzucu, beyaz masa çalışanı İlknur Pakoğlu ve Sivrihisar Bel. A.Ş. eski müdürü Yavuz Bahadır Görücü yer alıyor.
Hüseyin İlhan seçimleri kaybediyor, başkanlık koltuğuna CHP’li Habil Dökmeci oturuyor.
Dökmeci, göreve başlar başlamaz belediyeye ait olan işyerlerinin kime ihale edildiğini ve ihale evraklarını merak ediyor, bir inceleme başlatılmasını istiyor.
Yapılan incelemede Sivrihisar Belediyesi’nin mülkiyetinde olan, Ulu Cami’nin karşısında Alemşah Kümbeti’nin hemen yanındaki 3 adet iş yeri için yapılan ihale dikkat çekiyor.
İhaleyi, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İlhan’ın başkanı olduğu Sivrihisar Kültür Derneği kazanıyor. Ne hikmetse çarşının göbeğinde, hafta sonları yüksek cirolara ulaşan bu işyerlerine 20 binlik nüfusluk ilçede dernek dışında bir tane esnaftan talipli çıkmıyor.
İhaleyi alan Sivrihisar Kültür Derneği ile kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşmenin altında ise Sivrihisar Bel A.Ş. Müdürü Yavuz Bahadır Görücü ile Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İlhan’ın imzası yer alıyor. İlhan, başkanı olduğu derneğe, başkan yardımcısı olarak iş yeri kiralıyor.
Dernek Başkanı Hüseyin İlhan’ın, Belediye Başkan Yardımcısı olarak encümende de söz konusu ihaleye imza attığı da tespit ediliyor. Bütün işlemler sonrasında da ihalenin onay makamı ise yine Hüseyin İlhan oluyor.
Hüseyin İlhan, kendi kendine ihale düzenleyip, kendi kendine ihaleye katılıp, kendi kendine onaylatıp, kendi kendine kiralamış. Yani “sağ cepten alıp, sol cebe geri koymuş.”
Yapılan araştırmada, ihale sonrası söz konusu derneğe kalan taşınmazların, dernek tarafından başka kişilere kiraya verilerek kazanç elde etmeye çalışıldığı da tespit edilmiş. Dernekler Kanunu kapsamında derneğin ticari faaliyette bulunamayacağını dernek üyeleri unutmuş olmalılar ki bir de ihaleyi alıp, derneği ticarete sokmuş durumdalar.
Diğer taraftan derneğin işlettiği hediyelik eşya dükkanından elde edilen gelirin her hafta dernek üyesi kadın çalışan tarafından banka üzerinden değil fiziki olarak Dernek Başkanı Hüseyin İlhan’a teslim edildiği iddia ediliyor.
Gelinen noktada, belediye avukatları “ihaleye fesat” karıştırdığı iddiası ile İlhan ve ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
Sivrihisar Belediyesi mülkiyetinde bulunan taşınmazlarla ilgili olarak hukuka aykırı gerçekleştirilen ihalelerin feshi kararı bugünlerde gerçekleştirileceği ve yeniden usulüne uygun bir şekilde ihaleye çıkması bekleniyor.
Özetle belediye bir dernek kurdurtuyor, yönetimini dernek çalışanları oluşturuyor. Belediyenin ihalesine, belediye çalışanlarının yer aldığı dernek giriyor. Derneğin başkanı hem ihalenin taliplisi oluyor, hem de ihaleyi veren kurumun imzacı…
Yapılan iş, kurulan dernek baştan aşağı yanlış, sıkıntılı, şaibeli...
Anlıyoruz ki, Sivrihisar 10 yılda çok değişmiş, değiştirilmiş!