Gram altın, dün tarihinde ilk kez 4.000 TL sınırını aşarak rekor kırmıştı. Günün ilk saatlerinde bankalararası piyasada 3.726 TL seviyelerinde işlem gören gram altın, Kapalıçarşı’da 4.011 TL seviyesinden fiyatlanıyor.
Çeyrek altın 6.312 TL’den satılırken, Cumhuriyet altını 25.812 TL seviyesine ulaştı. Küresel piyasalarda ons altın ise 3.057,36 dolar ile yeni bir zirve yaparak tarihindeki en yüksek seviyeye çıktı.
Dolar/TL kuru 41 liranın üzerine çıkarak tarihi bir seviyeyi test etti. Euro/TL ise 45 lira sınırına yaklaşarak güçlü bir yükseliş kaydetti. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 279 puana ulaşarak son beş ayın en yüksek seviyesine çıktı. Borsada yaşanan sert dalgalanmalar sonrasında Merkez Bankası piyasaya 8 milyar dolarlık müdahalede bulundu.
Borsa İstanbul'da sert satışlar devam ediyor. BIST 100 endeksi, günü yüzde 9’a yakın değer kaybıyla kapattı. Açılışta sert kayıplar yaşanırken, endekse bağlı devre kesici sistem iki kez devreye girdi. Borsa İstanbul, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat 2022 tarihindeki yüzde 9,4’lük düşüşten bu yana en sert kaybını yaşadı. Bankacılık sektörüne ait hisseler değer kaybederken, satış baskısının genele yayıldığı görüldü.
Ekonomistler, Borsa İstanbul'un güne yatay bir başlangıç yapmasını beklerken, yatırımcılar olası toparlanma ihtimalini değerlendiriyor. Ancak döviz kurlarında ve tahvil faizlerinde görülen yükseliş, piyasalar üzerinde baskıyı artırıyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını beklentiler dahilinde sabit tuttu. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell, Donald Trump yönetiminin ithalat tarifeleri ve enflasyon üzerindeki etkileri konusunda dikkat çeken açıklamalar yaptı. Powell, tarifelerin enflasyonu doğrudan ne ölçüde etkilediğini belirlemenin zor olduğunu, ancak mevcut piyasa koşullarında belirgin bir etkisi olduğunu vurguladı.
Fed’in faiz indirimine yönelik beklentilerin sürdüğüne işaret etmesi, altın fiyatlarını yeni bir rekor seviyeye taşıdı. Heraeus Metals Hong Kong Ltd. genel müdürü Dick Poon, altın fiyatlarının küresel belirsizliklerden dolayı yükselmeye devam edeceğini belirtti. OCBC FX stratejisti Christopher Wong ise "Altın, güvenli liman özelliği ve enflasyondan korunma aracı olarak cazibesini artırıyor" değerlendirmesinde bulundu.
ÜNLÜ ŞİRKET AÇIKLADI
Goldman Sachs, Türk lirasının değer kaybı ve Merkez Bankası’nın olası adımları üzerine bir analiz yayımladı. Banka, TCMB’nin faiz indirimi döngüsüne ara vermek yerine liranın daha kontrollü bir değer kaybı sürecine girmesini tercih edeceğini öngördü. Raporda, "12 ay sonrası için 42 TL olan döviz tahminimizi değiştirmek için bir neden görmüyoruz" ifadelerine yer verildi. Goldman Sachs ekonomistleri, yaşanan gelişmelerin büyüme üzerinde sınırlı etkisi olacağını öngörüyor.
Son 24 saatte piyasalarda yaşanan gelişmeler, yatırımcıların temkinli hareket etmelerine neden oluyor. Türk lirasındaki değer kaybının süreceği beklentisi ve Fed’in faiz politikaları, altın fiyatlarında yükselişin devam edebileceğine işaret ediyor.