KARAR'ın haberine göre, El emeği yaptığı tahta kaşıklar ile geçimini sağlayan Mehmet Bayram, kaşıkçılık sanatına yörede yaşatmaya devam ediyor. Geçimini yaptığı tahta kaşıklarla sağlayan Bayram, kaşık yapmanın inceliklerini de anlattı. İşte geçmişin günümüze taşınan izleri…

DEMİR USTALIĞINDAN KAŞIK USTALIĞINA

Bolu'nun Göynük ilçesinde yaşamını sürdüren Mehmet Bayram, eskiden demir ustalığı yaparak geçimini sağlarken şimdilerde kaşık ustalığı yaparak evine ekmek götürüyor. Bu işe ne zaman ve nasıl başladın sorularına yanıt veren Bayram, kaşık yapmaya 5 yıl önce Kaymakam destekleri ile başladığını söyledi. Başta sadece rahatlamak için yaptığı bu işi şimdilerde severek meslek olarak yapmaya başladığını dile getiren Bayram, tahta kaşık yapmaya başlamadan önce merdane, oklava, ekmek tahtası gibi ahşap ürünler ile bu mesleği girdiğini anlattı.

Kaşıkçılık yapmadan önce demir ustası olarak mesleğini yürüttüğünü dile getiren Mehmet Bayram, başta çok zorlandığını söyledi. Bayram, “Önceden bir kaşığı zor yapıyordum, şimdi her çeşidini yapıyorum. Çoğunlukla kayın ve şimşir ağaçlarını kullanıyorum. Günlük ortalama 30-40 kaşık üretiyorum” dedi.

ESKİŞEHİR'DEN BİLE ALIYORLAR

Yaptığı tahta kaşıkların yoğun bir şekilde ilgi gördüğünü dile getiren Bayram, sadece yöre halkı tarafından değil Eskişehir ve İstanbul gibi büyük şehirlerden de müşterisi olduğunu anlattı. Mehmet Bayram, ürünlerin tanesinin ise 10-50 TL'den alıcı bulduğunu söyledi.

Kaynak: KARAR