Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörlüğü ve Dışişleri Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen “Dışişleri Bakanlığı’nda Kariyer Fırsatları” konulu söyleşiye, Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi Büyükelçi Gülsun Erkul’un konuşmacı olarak katıldı. Erkul, söyleşide öğrencilerle bir araya geldi ve Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak’ı da makamında ziyaret etti.
Büyükelçi Gülsun Erkul ESOGÜ Öğrencileriyle Buluştu
Etkinlik açılışında konuşan ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Erdağ, öğrencilerin söyleşi aracılıyla ülkemizin en köklü ve geleneği güçlü kurumlarından olan, dış politikamızın yürütücüsü Dışişleri Bakanlığı’nı daha yakından tanıyacaklarını ve mezuniyet sonrası kariyer fırsatları açısından akıllarındaki sorulara cevap bulacaklarını ifade etti. Büyükelçi Gülsun Erkul’un ESOGÜ’ye teşriflerinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek kendisine teşekkür eden Prof. Dr. Erdağ, söyleşinin gerçekleşmesine destekleri için Dışişleri Bakanı Hakan Fidan başta olmak üzere tüm Dışişleri Bakanlığı yöneticilerine de teşekkür etti ve faydalı bir söyleşi olmasını diledi.
Konuşmasına Dışişleri Bakanlığı’nın tarihçesi, kurumsal yapısı ve görevleri hakkında bilgiler vererek başlayan Büyükelçi Gülsun Erkul, günümüzde dış temsilciliklerin sayısının geçmişe kıyasla oldukça arttığını ve bu nedenle Bakanlık olarak iyi yetişmiş, vatansever ve aydınlık bakışlı gençlere ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Diplomatik kariyerin aşamaları, Bakanlığa giriş sınavları ve değerlendirme süreçleri hakkında da bilgiler veren Büyükelçi Erkul, Dışişleri Bakanlığı’nda kariyer yapmak için Türkçe ve yabancı dil bilgisinin çok iyi olması gerektiğinin altını çizdi. İngilizce’nin yanı sıra bir yabancı dili daha öğrenmenin rekabette öne çıkmak için avantaj sağlayacağını belirten Büyükelçi Erkul; analitik düşünme yeteneği, dış politikayı takip etme, dünyanın gidişatından kültürel olarak haberdar olma, nazik ve saygılı olmanın da Dışişleri Bakanlığı’nda kariyer yapmak isteyen gençlerde aranan özellikler arasında olduğunu kaydetti. Meslek hayatlarının büyük bir bölümünün yurt dışında geçtiğini, bu nedenle diplomatlığın bir meslekten çok yaşam biçimi olduğunu hatırlatan Büyükelçi Erkul, kendi içinde zorlukları olan bir temsil mesleği olan diplomatlığa psikolojik olarak da hazır olmak gerektiğini özellikle vurguladı. Söyleşi soru-cevap bölümüyle sona erdi.