Büyükşehir'in barınak projesi hazır, yer tahsisi için bekliyor Büyükşehir'in barınak projesi hazır, yer tahsisi için bekliyor

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı Yılmaz Büyükerşen başkanlığında toplandı. Toplantıda gündem dışı söz alan AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan’ın diri fay hatlarının belirlenmesi ve imara işlenmesine ilişkin konuştu.

“FAY HATTINA İLİŞKİN ÇELİŞKİLER ORTAYA ÇIKMIŞTIR”

Diri fay hatlarının belirlenmesine ilişkin Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ile imzalayacakları protokol hakkında bilgi veren Başkan Büyükerşen şunları söyledi:

“Bilindiği üzere 1999 depreminden sonra Belediyemiz ile Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında hazırlanan ve 2002 yılında Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan jeolojik ve jeoteknik etüt raporları kapsamında Eskişehir fayı ve tampon bölgesi imar planlarına işli durumdadır. Ancak daha sonra yine aynı onay mercii tarafından onaylanan raporlar neticesinde fay hattına ilişkin çelişkiler ortaya çıkmıştır.

“3 FARKLI ÜNİVERSİTE DANIŞMANLIĞINDA YÜRÜTMEKTEYİZ”

Ülkemizde 6 Şubat günü meydana gelen deprem öncesinde fay hattının yeri konusunda yaşanan tereddütleri ortadan kaldırmak amacıyla Eskişehir fayı Turgutlar-Kalkanlı segmenti boyunca paleosismoloji çalışmasına ilişkin ihale çalışmalarına başlamıştık. Ancak yaşanan depremler söz konusu çalışmaları da olumsuz etkiledi ve çalışma süreçleri uzadı. Gelinen aşamada söz konusu paleosismoloji çalışmasını, Bakanlığın konuya ilişkin raporunda belirlenen kriterler çerçevesinde ve biri ilimizde Jeoloji Mühendisliği Bölümü bulunan Osmangazi Üniversitesi olmak üzere 3 farklı üniversite danışmanlığında yürütmekteyiz.

“ESKİŞEHİR’DEN GEÇEN AKTİF FAYI KAPSADIĞINI ÖĞRENDİK”

Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün 03 Ekim 2023 tarih yazısından “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi” kapsamında ülkemizde yer alan fayların paleosismolojik davranışların uygun yöntemlerle araştırıldığı, TÜBİTAK tarafından yürütülen adı geçen projenin MTA’nın 1/100 bin ölçekli diri fay haritasında yer alan ve Eskişehir’den geçen aktif fayı da kapsadığını ve bu projede Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Volkan Karabacak’ın Eskişehir Proje Koordinatörü olarak görev aldığını öğrendik.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK TÜM İŞ BİRLİKLERİNE AÇIĞIZ”

Bu kapsamda TÜBİTAK tarafından yürütülen proje ile Belediyemizce ihalesi gerçekleştirilen paleosismoloji çalışmalarının koordineli olarak yürütülebilmesi ve fayın paleosismolojik niteliklerinin (fay hattının yaşı, güncel ve tarihsel depremsellik, deprem yinelenme aralığı, olası deprem büyüklüğü gibi) ortaya konulması amacıyla Osmangazi Üniversitesi ile ortak hizmet projesi yürütülmesi; her iki çalışmaya da katkı sağlayacak ve bu sayede Eskişehir kentinin depremselliğine ilişkin daha sağlıklı ve daha kapsamlı bir çalışma yürütülebilecektir. Büyükşehir Belediyesi olarak deprem başta olmak üzere ülkemizi etkileyen tüm afetlere karşı büyük hassasiyet gösterdiğimizi ve konuya ilişkin tüm iş birliklerine açık olduğumuzu söylemek isterim.

“BUNUN HÜKÜMET PROJESİ OLARAK ELE ALINMASI LAZIM”

Bütün bu araştırmalar mikro alan ölçüleri dahil belediyelerin yapabileceği iş değildir. Finansmanı çok büyüktür ve bu finansmanın aslında Türkiye’nin bu gibi yerlerinde öncelikle hatta Türkiye’nin bütününde bu araştırmaların yapılabilmesi bir hükümet işidir. Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevidir. Diğer bakanlıkların da görevidir aynı şekilde. Bunun bir hükümet projesi olarak ele alınması lazım. Çünkü yüzlerce milyarlık projelere belediyeler ne finansman kaynağı bulabilirler ne de bu yapılanlar münferit çalışmalar olarak işe yarar. Dolayısıyla bir bütün olarak en azından bölgesel olarak hükümet tarafından yapılması lazım gelir.” 

Kaynak: Meltem Karakaş | Eskişehir.net Haber Merkezi