Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Seyitgazi’de günümüzden 5 bin yıl öncesine dair yaşamın izlerini taşıyan Küllüoba Höyüğü’nde devam eden kazı çalışmalarına destek veriyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl verilen destek, Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan kararla bu yıl da devam edecek.

Küllüoba’da 1996 yılından bu yana devam eden kazı çalışmaları çeyrek asrı tamamladı. Kazıdan elde edilen eserler ise Eti Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. 

5 bin yıllık ilk şehir yapılaşması

1996’dan bugüne kadar yapılan çalışmalarla Batı Anadolu’da günümüzden 5 bin yıl öncesinde şehir olarak nitelendirilebilecek bir yerleşim tespit edildi.

Yapılar bilinçli olarak gömülmüş

Özellikle günümüzden 5 bin yıl öncesine tarihlenen yapıların bilinçli olarak gömüldüğü anlaşılmıştır ve bu sayede yapılar olduğu gibi korunmuştur. 

 4 bin 500 yıllık ağrı kesici

Dünyada bilinen en eski ağrı kesici kalıntıları (salisilik asit) ve bitkisel ilaç kullanımına ait kanıtlar saptandı. 

Mezopotamya ile ticaret

MÖ 2450’den itibaren Eskişehir bölgesi üzerinden Suriye-Kilikya ve Mezopotamya ile Kuzeybatı Anadolu arasında gerçekleşen ticari ilişkileri gösteren çeşitli yağ- ilaç şişeleri ve metal eşyalar bulundu. 

120’ye yakın mezar bulundu

Kazı alanında günümüzden 5000 yıl öncesine ait 120’ye yakın mezar bulundu. İlk Tunç Çağı’nın başlangıcına (MÖ 3200) tarihlenen mezarlık alanının Batı Anadolu’da bilinen en erken yerleşim dışı mezarlık alanıdır. Mezarlıkta öldürülerek gömüldüğü saptanan iki birey ortaya çıkarıldı. 


Kuraklıkla mücadele

Günümüzde olduğu gibi Küllüoba’da ilk Tunç Çağı ortalarında kuraklık yaşandığı saptanmış olup buğday ve arpa yerine karaburçak gibi tarımsal ürünlerin ve koyun yerine keçi gibi hayvansal ürünlerin tercih edilmesi sonucunda kuraklığa uyum sağlayacak şekilde yerleşim varlığını sürdürmüştür.
 

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi