Başkan Ataç: “Belde evleri sıcak bir yuva” Başkan Ataç: “Belde evleri sıcak bir yuva”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan başvuru, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 09.08.2023 tarihinde onaylandı.

Örnek tesis hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı yetkilileri, “İlimiz merkezinde yürütülen tüm inşaat ve yıkım faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan, çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyen asfalt, beton, tuğla, kiremit, seramik vb. inşaat ve yıkıntı atıkları, kurulu kapasitesi 498.000 ton/yıl olan yeni kırma, eleme ve boyutlandırma makinesiyle işlenerek, farklı kalite ve ebatlarda agrega malzeme elde edilmekte ve geri kazanımı sağlanmaktadır.   Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, kurmuş olduğu bu tesisle çevre kirliliğinin önüne geçerken,  aynı zamanda kamu ve özel sektörün inşaat faaliyetlerindeki ham madde talebini büyük oranda karşılamaktadır. Tesiste geri kazanılan inşaat ve yıkıntı atıkları, Belediyelerin yol, otopark, yürüyüş yolu, yeşil alanlardaki sert zemin vb. uygulamalarında, kanalizasyon çalışmalarında ve şehrimizde yeni yapılan inşaatların temel dolgularında kullanılmaya devam etmektedir. Geri kazanılmış ürünler ayrıca, drenaj çalışmaları, elektrik, su, doğalgaz borusu ve kablo döşemelerinde dolgu malzemesi, alt ve üst yapı inşaatlarında, spor ve oyun alanları inşaatları ile diğer dolgu ve rekreasyon çalışmalarında kullanılmaktadır. Kurulan yeni makine ile geri kazanılan agrega ürünlerin kullanım alanlarının artırılması sonucunda, hem ekonomiye fayda sağlanmakta, hem çevresel kirliliğinin önüne geçilmekte, hem de doğal kaynaklarımız korunmaktadır.” dediler.

       2017 yılının Aralık ayında atık kabulü ve geri kazanım faaliyetine başlandığını ifade eden yetkililer, “Günümüze kadar yaklaşık 1.000.000 ton inşaat ve yıkıntı atığı kabulü yapılmıştır. Bu atıklardan farklı ebatlarda yaklaşık 340.000 ton agrega ürün elde edilerek geri kazanımı sağlamıştır. Ayrıca, tesise kabul edilen atıklara uygulanan ön ayıklama işlemi sonrasında ortaya çıkan, yaklaşık 1.000 ton metal, plastik vb. ekonomik değeri olan atıklar, lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderilerek ekonomiye yeniden kazandırılmıştır. Ülkemizin yaşadığı 6 Şubat 2023 tarihli deprem felaketinin ardından, daha da önemli hale gelen inşaat ve yıkıntı atıkları konusunda, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığınca işletilen Geri Kazanım Tesisi ile yürütülen atık yönetimi ve denetim uygulamaları, Bakanlıkça örnek olarak kabul görmüş ve gösterilmiştir. Daha önce, inşaat ve yıkıntı atıklarının yönetimi, denetimi ve geri kazanımı konularında, Muğla ve Denizli Büyükşehir Belediyeleri ile bilgi ve deneyimlerini paylaşan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, Ülkemizin yaşadığı büyük deprem felaketin ardından yürütülen toplantılara, Bakanlığın özel daveti ile katılım sağlayarak, Bakanlık heyeti ve özel sektör paydaşları ile de bilgi ve deneyimlerini paylaşmış, büyük deprem felaketi sonrasında yürütülen çalışmalara katkıda bulunmuştur. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi, örnek çalışmaları neticesinde son olarak 02.10.2023 tarihinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve proje uzmanından oluşan bir heyet tarafından, ‘Türkiye’ de Atık Sonu Kavramının Geliştirilmesi İçin Teknik Destek Projesi’ kapsamında ziyaret edilmiştir.” ifadelerine yer verdiler.

Kaynak: Bülten