Nüfus artış hızında yaşanan düşüşe dikkat çekilmesinin ardından, çalışan annelere yönelik sosyal haklarda kapsamlı değişiklikleri içeren bir taslak çalışma gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KADEM 5. Olağan Kuruluş Toplantısı'nda yaptığı açıklamaların ardından, kamu kurumları harekete geçerek çeşitli düzenlemeler üzerinde çalışmaya başladı.

YILLIK İZİNLER DEĞİŞİYOR

Hazırlanan taslakta, doğum izni sürelerinin artırılması, kreş desteği sağlanması, esnek çalışma olanaklarının genişletilmesi ve ebeveyn haklarının eşitlenmesi gibi başlıklar ön plana çıkıyor.

Hali hazırdaki düzenlemelere göre, kadın çalışanlar doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık ücretli doğum izni kullanabiliyor.

Hamile Kalmayı Kolaylaştıran Cinsel İlişki Pozisyonları

Çoğul gebeliklerde bu süreye 2 hafta ekleniyor.

Yeni hazırlanan taslak çalışmaya göre ise bu sürenin 1 yıla çıkarılması hedefleniyor.

Ücretsiz doğum izni süresinin de şu anki sınırlamaların ötesine geçerek 1.5 yıla kadar uzatılması planlanıyor.

Yeni değişiklikler hayata geçtiğinde, kadın çalışanlar doğum sonrasında iş hayatına dönmeden önce çocuklarıyla daha uzun süre vakit geçirme imkanına sahip olacak.

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin 10 Basit Tavsiye

Doğum sonrasında kadın çalışanlara tanınan yarı zamanlı çalışma hakkı da yeni düzenleme kapsamında yeniden şekillendiriliyor.

Mevcut uygulamada birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün ve üçüncü doğumda 180 gün olarak uygulanan yarı zamanlı çalışma sürelerinin korunacağı, ancak izin kapsamında yıllık izin gibi hakların etkilenmemesi için düzenleme yapılacağı belirtiliyor.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), yarı zamanlı çalışan annelerin yıllık izinlerinin 20 günden 10 güne düşürülmesine yönelik uygulamaya itirazda bulundu. 

Hazırlanan düzenleme kapsamında, çalışan annelere yönelik kurumsal kreş desteği de planlanıyor.

Buna göre, kamu ve özel sektörde çalışan anneler, çocuklarının bakımında kolaylık sağlanması amacıyla kreş yardımı alabilecek.

Düzenlemede yer alan bir diğer başlık ise baba izni ile ilgili. Mevcut durumda memur statüsündeki babalar 10 gün doğum izni kullanırken, işçi statüsündeki babaların bu süresi 5 gün ile sınırlı. Yeni düzenlemeyle bu farkın ortadan kaldırılması ve tüm babalara eşit doğum izni süresi tanınması öngörülüyor.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi