Birikimlerini vadeli hesapta tutmayı tercih eden bireylere bankalar tarafından çekici faiz oranları sunulmaktadır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faiz oranını %50 seviyesine çekmesinin ardından, bankalar da kendi faiz skalalarını artırmaya yönelik adımlar atmaya başladı.
Burak Taşçı'nın Hürriyet'teki haberine göre; üç aylık dönemde mevduat faizleri %70 civarına yükselirken, Mart ayındaki enflasyon oranı %68.50'ye ulaşmıştı.
Merkez Bankası'nın öngörülerine göre, ilerleyen dönemlerde enflasyon oranı düşse bile, piyasa üzerinde yönlendirici etkisi olan açıklamalara devam edileceği ve faiz oranlarının bir süre daha mevcut yüksek seviyelerde kalacağı ifade ediliyor.
FAİZ YARIŞINDA SON DURUM
Enfasyonun yüzde 35-40 civarına düşüp mevduat faizinin yüzde 70 civarında gerçekleşmesiyle birlikte ekonomide toparlanmanın ve fiyat istikrarının kontrol altına alınması beklentisi piyasalarda hakim görüş olarak benimseniyor.
100 BİN LİRASI OLAN AYLIK BU PARAYI ALACAK
100 bin lirasını anapara+faiz yenilemesiyle her ay mevduatta tutan bir kişi yıl sonunda yüzde 70.65 oranında getiri sağlıyor ve 100 bin lirası 170 bin 650 liraya yükselmiş oluyor.
2024 sonunda enflasyonun yüzde 35-40 civarına düşmesi beklendiğinde faizin yüksek kalması koşuluyla getirinin oldukça yüksek olduğu gözlemlenebilir.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanlığı tarafından açıklanan yeni Fon Kurulu Kararı'na istinaden, sigortalı mevduat ve katılım fonu miktarı, 2024 yılı itibarıyla 650 bin TL olarak ayarlandı.
Bu kararla, bir bankanın batması veya üzerine tasarruf işlemi uygulanması gibi hallerde, mevduat sahiplerinin 650 bin TL'ye kadar olan mevduatları devlet güvencesine alınmış oldu.