Çevre yolundaki sıkıntıyla ilgili Oda başkanlarının sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımları eleştiren Karamanlı, “Bazı arkadaşlarımız konuya vakıf olmadan paylaşım yapıyor. Eskişehir’in çevre yoluna ihtiyacı yok. Çevre yolundaki sıkıntı servis saatlerinde yaşanıyor. Sabah 07.00 ile 08.30, akşam 18.00 ile 19.30 arasında… Bunu nasıl çözebiliriz? Bu sorunu yan yollar yaparak çözeriz. TEKSAN Sanayi Sitesi’nin ön caddesinde çift şeritli bir yan yol var. Bu yol, Sanayi Çarşısı’na bağlanırsa hiçbir sorun kalmayacak. Diğer taraftan Organize Sanayi Bölgesi’nden çıkan bir yol daha var. O yolu da Alpu Kavşağına bağlasalar sorun kalmayacak” yorumunda bulundu.

  
Kamyoncular pik saatlerde şehre girmiyor

Kamyoncu esnafının pik saatlerde çevre yolunu kullanmadığından bahseden Karamanlı, “Hem şehrimizdeki hem de diğer illerdeki kamyoncu ve nakliyeci arkadaşlarımızla da görüşüyoruz. Çoğu çevre yolunu akşam18:00 ile 20.00 saatleri arasında kullanmıyor. Trafikteki sıkışıklığı bildikleri için kentte yakın dinlenme istasyonlarında mola veriyorlar” dedi. 

Esnafın ekonomik kaybı olacak

Eskişehir’e yapılacak yeni bir çevre yolunun, TEKSAN Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren esnafı maddi zarara uğratacağını savunan Karamanlı, “2002 yılından bu yana TEKSAN Sanayi Sitesi’ndeyim. 11 yıldır da başkanlık yapıyorum. Eğer çevre yolu yapılırsa transit geçiş yapan büyük araçlar sanayi sitelerini birbirine bağlayan ana caddedeki bu yolu kullanmayacaklar. Bu araçlar herhangi bir arızada, bakım ve onarımda ya da ihtiyaç molasında bölgemize uğramayacaklar.  Uğramadıkları zamanda TEKSAN Sanayi Sitesi’nde ve bu bölgede bulunan diğer sanayi sitelerindeki esnafın yüzde 100 kaybı olacak. Petrolcüsü, lokantası, kamyoncusu…” diye konuştu. 

Trafiğe katkısı yüzde 10 olur

Yeni bir çevre yolunun trafiğin rahatlamaya ancak yüzde 10 oranında katkı verebileceğini anlatan Karamanlı, “Eskişehir OSB, sanayi alanlarını İmişehir’e doğru genişletti. O bölgenin de tam anlamıyla faaliyete geçmesi ile servis sayısı artacak.  Çevre yolu yapmak çözüm değil. Çevre yolunun trafiği rahatlamaya katkısı yüzde 10 olur. Bir ya da bir buçuk yıl sonra İmişehir’deki OSB ile yüzde 10’luk katkıda ortadan kalkar.  Belki 10 ya da 15 yıl sonra ihtiyaç olabilir ama şuan ihtiyaç olduğunu hiç düşünmüyorum. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı ve Eskişehir Sanayi Odası birleşerek, sanayinin yoğun olduğu bu bölgede yan yollar yapmalıdır.  Bu yan yolları da Avrupa’daki gibi servis saatlerinde sadece servisçiler kullanacak” ifadelerini kullandı.