İbrahim Arslan, Eskişehir’in ilçelerine ait yolların yapımında ayrılan ödeneklerin ne kadar yetersiz olduğuna dikkat çekti. 2025 Yılı Yatırım Programı’nda yer alan ancak yıllardır tamamlanamayan projelere dair verdiği bilgide, Eskişehir-Alpu-Mihalıççık, Eskişehir-Sakarıılıca-Mihalgazi, Eskişehir-Sarıcakaya-Nallıhan ve Eskişehir-Seyitgazi-Kırka yolları için ayrılan ödeneklerin, proje toplam maliyetinin çok altında kaldığını belirtti.
8 YILDIR TAMAMLANMADI!
Arslan, özellikle Eskişehir-Alpu-Mihalıççık yolunun 8 yıldır tamamlanamadığını ve 2025 yılı için ayrılan ödeneğin toplam maliyetin sadece yüzde 33,30’u kadar olduğunu ifade etti. Diğer projelerde de benzer şekilde ödeneklerin yetersiz olduğunu vurgulayan Arslan, “Yatırım programına alınan yollar, yıllar içinde biriken ödenek eksiklikleri nedeniyle bitirilemedi ve bu durum birçok trafik kazasına yol açtı. Bu kazalar sonucunda çok sayıda can kaybı ve maddi hasar meydana geldi,” dedi.
ÇÖZÜM TALEP ETTİ!
İbrahim Arslan, ayrıca Hasanbey Lojistik Merkezi Eskişehir-OSB İltisak Hattı'nın yapımına dair de önemli bir uyarıda bulundu. TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yatırım programına alınan bu hattın 5 yıldır tamamlanamadığını belirten Arslan, 2025 yılı için ayrılan ödeneğin sadece yüzde 27,29’luk bir kısmının proje maliyetine denk geldiğini söyledi. Ayrıca, projenin toplam maliyetinin 1 milyar 465 milyon TL olduğunu ve şu ana kadar hiçbir harcama yapılmadığını ifade etti.
CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, yıllardır devam eden bu projelerdeki aksaklıkların hem Eskişehir halkını mağdur ettiğini hem de güvenlik açısından büyük riskler oluşturduğunu belirtti. Arslan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan bu projelerle ilgili net bir cevap ve çözüm talep etti.
BAKAN URALOĞLU'NA SORDU
Ayrılan ödenekler nedeniyle ilçe yollarının ve Hasanbey Lojistik Merkezi Eskişehir-OSB İltisak Hattı’nın 2025 yılında bitirilmesinin mümkün görünmediğini söyleyen CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yanıtlaması için yönelttiği altı soru şu şekilde:
Eskişehir-Alpu-Mihalıççık yolu için 2025 yılında ek ödenek aktarılması düşünülmekte midir? 8 yıldır bitirilemeyen yolun ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır?
Eskişehir-Sarıcakaya-Nallıhan yolu için 2025 yılında ek ödenek aktarılması düşünülmekte midir? 5 yıldır bitirilemeyen yolun ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır?
Eskişehir-Sakarıılıca-Mihalgazi yolu için 2025 yılında ek ödenek aktarılması düşünülmekte midir? 6 yıldır bitirilemeyen yolun ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır?
Eskişehir-Seyitgazi-Kırka Geçişi dahil yolu için 2025 yılında ek ödenek aktarılması düşünülmekte midir? 3 yıldır bitirilemeyen yolun ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır?
Hasanbey iltisak hattının 2024 yılı yatırım programında 293 milyon 367 bin 259 TL olarak öngörülen proje toplam maliyet tutarının 2024 yılına göre yüzde 399,61 oranında bir artışla 1 milyar 465 milyon 688 bin TL’ye yükseltilmesinin sebebi nedir?
Bu projenin tamamlanabilmesi için 2025 yılında ek ödenek aktarılması düşünülmekte midir? 5 yıldır bitirilemeyen hattın ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır?”