2053 yılına kadar da demiryolu hat uzunluğunu 28 bin 600 kilometreye yükseltmeyi planlıyoruz” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda 2024 yıl Merkezi Yönetim Bütçe ve 2022 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmeleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile devam etti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 21 yılda 198 milyar dolar yatırımı hayata geçirdiklerini belirterek, “Uluslararası döviz emtia fiyatlarını dikkate aldığımızda, Bakanlık yatırımlarımızın bugünkü varlık değeri toplam 250 milyar dolardır. Bu durum, doğru zamanda doğru finansman yöntemleriyle verdiğimiz yatırım kararlarının ülkemize ne derece katkı sağladığının bir örneğidir. Bu yatırımlarımızın, 42 milyar dolarlık bölümü Kamu Özel İşbirliği projeleri kapsamında yapılmıştır. Türkiye Yüzyılı'nda Bakanlığımızın çalışmalarını 'İnsan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak' vizyonuyla sürdüreceğiz. Küresel eğilimleri dikkate alarak planladığımız ulaştırma politikalarımızı yatırımlara dönüştürüyor, yatırımlarımızı, insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek ve ülkemizin kalkınmasına destek olmak için gerçekleştiriyoruz. Büyük bir aile olarak bugün itibarıyla; ülke sathında 2 bin 751 projede görev alan arkadaşlarımız ile birlikte, toplam 223 bin kişiyle, çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, şöyle konuştu:
“Çevreyollarında yatırımlarımızla 21 yıllık dönemde 2 bin 172 kilometrelik yolu hizmete açtık. Ülkemizin ulaştığı konforlu ve güvenli karayolu altyapısı sayesinde son 21 yılda ülkemizdeki araç sayısı yüzde 217, taşıt hareketliliği de yüzde 168 artmasına rağmen kazalardaki can kaybı yüzde 81 oranında azaldı. Akıllı ulaşım sistemlerini tesis etmek için Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Mimarisini oluşturduk. Hasdal-İstanbul Havalimanı arasında ilk deneme kesimini yapacağız. Hızlı tren hatları ile ülke genelinde 81 milyonun üstünde yolcuya hizmet verdik. 2028 yılına kadar demiryolu hat uzunluğunu 17 bin 11 kilometreye çıkartmayı hedefliyoruz. 2053 yılına kadar da demiryolu hat uzunluğunu 28 bin 600 kilometreye yükseltmeyi planlıyoruz. Bakanlık olarak şehir içi raylı sistem taşımacılığına desteğimiz de devam ediyor. 12 ilimizde toplam 922 kilometre şehir içi raylı sistem hattı işletilmektedir. Bunun 395 kilometresi de Bakanlığımızca yapılmıştır.”
Yerli ve milli elektrikli araç Togg'un artık yollarda olduğunu hatırlatan Uraloğlu, “Sadece son 6 ay içerisinde ülkemizdeki elektrikli araç sayısı yüzde 351 ve elektrikli araç şarj soketi sayısı yüzde 289 oranında arttı. Bu artışın ivmelenerek devam edeceğini öngörüyoruz. Elektrikli ve akıllı araç dönüşümü ile uyumlu, akıllı araç teknolojisi ve otonom sürüş sistemleri için gerekli mevzuatı oluşturmaya ve altyapımızı hazır hale getirmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
"Zengezur"un stratejik öneme haiz bir koridor olduğunu kaydeden Uraloğlu, "Bu koridorun hayata geçirilmesiyle birlikte kardeş Azerbaycan ile ülkemiz arasında güçlü bir altyapı bağlantısı daha kurulacaktır. Bu koridor ile gerek Azerbaycan’a gerek Türk Cumhuriyetlerine ve gerekse Uzak Doğu’ya doğrudan bağlantı sağlanacaktır. Ayrıca 2021 yılında hizmete aldığımız Filyos Limanı yıllık 25 milyon ton elleçleme kapasitesi ile Karadeniz hinterlandının en önemli uluslararası limanı oldu. Karadeniz doğalgazı arama ve çıkarma çalışmaları sırasında da Filyos Limanı Kanuni ve Fatih Sondaj Gemilerinin yanı sıra sismik arama ve tarama gemilerine de ev sahipliği yapıyor. Yapım çalışmaları devam eden Rize İyidere Lojistik Limanımızda ülkemizin küresel bir lojistik üs olması hedefi için atılmış büyük bir adımdır" diye konuştu.
6 Şubat depremlerinin ardından yapılan çalışmalara ilişkin Bakan Uraloğlu, “Karayollarında, demiryollarında, havalimanlarında ve limanlarda oluşan hasarlar acil müdahalelerle giderilmiştir. Deprem bölgesinde bulunan 9 adet havalimanımızı afet lojistiğinde etkin ve hızlı bir şekilde kullanarak 720 bin vatandaşımızı bölgeden tahliye ettik. Deprem Konutları Bağlantı ve Rezerv alanlarının 180 kilometre uzunluğundaki bağlantı yolları ile altyapısı, Bakanlığımız tarafından yapılmaktadır. Çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam etmekteyiz. Bu işlerin toplam proje bedeli 15 milyar lira seviyesindedir. İlave olarak Sağlık Bakanlığının talebi doğrultusunda Defne, İskenderun ve Antakya Acil Durum Hastanelerinin bağlantı ve iç yollarında da çalışmalara başlanılmış olup, Defne Acil Durum Hastanesinin BSK imalatları tamamlanmıştır. Bir kez daha depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve halkımıza başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.
Demiryolu hat uzunluğunu 17 bin 11 kilometreye çıkartacağız
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “2028 yılına kadar demiryolu hat uzunluğunu 17 bin 11 kilometreye çıkartmayı hedefliyoruz.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Yorumlar