Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu tarafından mahkeme kararına rağmen Koza Altın tarafından Kaymaz’a yapılan üçüncü atık barajına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamaya CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan da katıldı.
CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan da katıldı
Koza Altın’a ait Kaymaz’da bulunan altın-gümüş madeninin üçüncü atık barajı projesine ilişkin verilen ÇED olumlu kararına karşı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından dava açılmış ve yargılama neticesinde mahkeme ÇED olumlu kararını iptal etmişti. Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu adına açıklama yapan Filiz Fatma Özkoç, mahkeme kararına rağmen üçüncü atık barajının yapılmasına tepki gösterdi.
“Davamız haklı bulunarak ÇED olumlu kararı iptal edilmişti”
Filiz Fatma Özkoç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bilindiği gibi Sivrihisar ilçemize bağlı Kaymaz Mahallesi mevkiinde Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi’nin Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni üçüncü kapasite Artışı ile İlave Maden Atık Depolama Tesisi projesi için verilen ÇED Olumlu kararına karşı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından dava açılmış, bu davaya platform bileşenlerimizden ESÇEVDER de müdahil olarak katılmıştı. Mahkemece projenin vahameti nedeniyle öncelikle yürütmeyi durdurma kararı verilmiş, yapılan incelemeler ve yargılama neticesinde ise davamız haklı bulunarak ÇED olumlu kararı iptal edilmişti.
“Atık barajı inşaatı neden mühürlenmedi?”
Ancak yürütmeyi durdurma ve iptal kararına karşın söz konusu maden atık depolama tesisinin inşasına devam edildiği hatta bu inşaatın tamamlandığına dair şüphelerimizi 18 Eylül 2024 tarihli basın açıklamamızla kamuoyuna duyurmuş, mahkeme kararlarını uygulamakla görevli yetkilileri, mahkeme kararına rağmen tesisin inşasına kimlerin izin verdiği, söz konusu atık barajı inşaatının neden mühürlenmediği ve denetlenmediği konularında açıklama yapmaya davet etmiş, sorumlular hakkında yasal işlemlerin yapılmasını talep etmiştik.
“8 adet denetim gerçekleşmesine rağmen inşaat devam etmiş”
Bu açıklamamızdan sonra, 26 Aralık 2024 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından resmi internet sitesinde ilan edilen basın bildirisinde, yürütmeyi durdurma kararından sonra bakanlık tarafından söz konusu işletmede 8 adet denetim gerçekleştirilmiş olduğu yürütmenin durdurulması ve iptal kararı verilen ‘3. Maden Atık Depolama Tesisi (MAD-3)’ projesi ile ilgili herhangi bir inşai faaliyet ve/veya depolama faaliyetinin olmadığı ve Kaymakamlığa yazılan Bakanlık yazılarına istinaden Mahkeme kararı doğrultusunda inşai faaliyetin durdurulmuş olduğu duyurulmuş, bu yönde şüphelerimizi dile getiren bizler toplumu manipüle etme amacında olmakla itham edilmiştir.
“Hem adli hem idari makamlarca soruşturulması gerekir”
Ancak gelinen noktada, İl Müdürlüğünün basın bildirisinde ileri sürdüğünün aksine, 3 maden atık depolama tesisinin yürütmeyi durdurma kararı verildikten sonraki dönemde devam ettiğine dair uydu görüntüleri açık kaynak niteliğinde ücretsiz hizmet veren www.sentinel-hub.com sitesinden temin edilmiştir. Dileyen herkes bu siteden aynı görüntülere ulaşabilir. Bu görüntülerde, yürütmeyi durdurma kararının verildiği 30 Nisan 2024 tarihinden sonra inşaatın aşama aşama devam ettiği ve beyaz bir inşaat malzemesi ile kaplandığı ve işletme faaliyetine hazırlık olarak membran serildiği görülmektedir. Bakanlıkça yapılan basın bildirisinde inşaatın 8 kez denetlendiği ve yürütmeyi durdurma kararından sonra devam etmediği duyurulduğuna göre olayın artık hem adli hem idari makamlarca soruşturulması gerekir.
“Bakanlık makamına iletilen denetlemeye ilişkin belgeler sahte midir?”
Bakanlık makamına iletilen denetlemeye ilişkin belgeler sahte midir? Bu denetlemeler gerçekten yapılmış mıdır yoksa yapılmış gibi mi gösterilmiştir? Eğer böylesi basit bir konuda denetim görevinde ihmal ve ihlaller ortaya çıkabiliyorsa, söz konusu maden işletmesinin bu atık barajı inşaatı dışındaki diğer faaliyetlerinin denetiminin yasalara uygun şekilde yerine getirilip getirilmediği de şüpheli hale gelecektir. Haliyle maden projesinin işletilme faaliyetlerine dönük şüphelerin denetimlerin de işlevsizliğinden kaynaklı arttığı bilinmelidir. Ayrıca platform olarak daha önceki yaptığımız açıklamalarda da belirttiğimiz üzere Kaymaz altın ve gümüş madenine cevher taşınması planlanan ve iptal edilen Çanakkale’den cevher taşınması üzerine yürütülen projeyle beraber 7 proje daha bulunmaktadır. Bakanlıkça yapılan açıklamada bu projelere dönük 3. Atık depolama tesisinin kullanılıp kullanılmayacağı belirli değildir. Bakanlık her ne kadar hiçbir bilgimiz olmadan toplumu manipüle ettiğimizi belirtmişse de bakanlık tarafından onaylanan hatalarla ve eksikliklerle dolu birçok proje mahkeme kararlarıyla iptal edilmektedir ve görülüyor ki platformumuzun endişeleri gerçek ve yerindedir.
“Sorumlular hakkında adli ve idari işlemlerin yapılmasını talep edeceğiz”
İşte bu nedenlerle, ortaya çıkan şüphelerin adli makamlarca yapılacak soruşturma ile giderilmesi, sorumluların tespiti ve cezalandırılmaları için Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet dilekçemizi vermiş bulunmaktayız. Ayrıca önümüzdeki günlerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na da başvurarak, uydu görüntülerinde devam ettiği görülen inşaatın 8 denetime rağmen nasıl ve neden denetim belgelerinde durmuş olarak gösterildiğinin de idari soruşturma yolu ile araştırılmasını, sorumlular hakkında adli ve idari işlemlerin yapılmasını talep edeceğiz.”