Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul başta olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Büyükçekmece ve Silivri açıklarında peş peşe yaşanan artçı sarsıntılar, vatandaşlarda endişeye neden oldu. Depremin ardından yetkililer, vatandaşları artçı sarsıntılar konusunda uyardı.
İlk belirlemelere göre, şu ana dek can kaybı ya da ciddi bir hasar bilgisi paylaşılmadı. Ancak uzmanlar, hasarlı binalardan uzak durulması gerektiğini vurgularken, vatandaşların yönlendirmelere dikkatle uymasını istedi.
BU MADDELERE DİKKAT
Depremin ardından İletişim Başkanlığı tarafından, deprem sonrası yapılması gerekenler hakkında kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama yapıldı.
Paylaşılan listede şu ifadelere yer verildi:
“Deprem sonrasında yapılması gerekenlerde,
-Önce kendi emniyetinizden emin olun.
-Sonra çevrenizde yardım edebileceğiniz kimse olup olmadığını kontrol edin.
-Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikincil afetlerdir. Bu nedenle eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Hemen binayı terk edin.
-Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin.
-Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun.
-Acil durum çantanızı yanınıza alın, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete geçin.
-Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla size yapılacak uyarıları dinleyin.
-Cadde ve sokakları acil yardım araçları için boş bırakın.
-Her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremler olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapılması gerekenler yapılmalıdır.
-Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının!”