Bugün, Malatya ve Rize illerinde peş peşe meydana gelen depremler, korku ve endişe yarattı. Malatya’da 4.9 büyüklüğündeki sarsıntı, 6 Şubat’taki büyük felaketi hatırlattı ve çevre illerden de hissedildi.

Naci Görür, bu bölgedeki fayın uzun süre çalışmadığını ve büyük bir depreme yol açabileceğini belirtti.

Rize’de ise fay hattı olmamakla birlikte, Artvin-Bayburt arasındaki doğrultu atımlı fayın etkisiyle deprem oluştu. Uzmanlar, artçı depremlerin bir süre daha devam edebileceği konusunda uyarıyor.

Konuyla ilgili ilk açıklama yer bilimci Naci Görür'den geldi. Korkutan açıklamasını sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Görür Malatya ve Rize depremleri ile ilgili şunları söyledi: "Gövdeli-Doğanşehir/Malatya’da 4,9 deprem; Çardak ile Malatya Faylarının kesim bölgesinde ve Malatya Fay zonuna daha yakın, Malatya Fayı yavaş bir fay. Yeterince bilinmiyor ve çalışılıyor. Büyük deprem üretme potansiyeli var. Maraş depremlerinden etkilenip stres yüklendiği kesin.


RİZE DEPREMİ İÇİN...

Çamlıhemşin-Şenköy/Rize’de 4,8 deprem. Bölgede fay gözükmüyor. Depremin güneyde Artvin-Bayburt arasından geçen doğrulu atımlı fayın etkisi ile oluşmuş KD-GB uzanımlı eğim atımlı faylar nedeni ile oluştuğunu düşünüyorum.


ŞÜKRÜ ERSOY: YER DENGELENENE KADAR DEPREM DEVAM EDECEK

Yer bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise Malatya depremine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Sarsıntının yaşandığı bölgenin fay zonuyla çevrili olduğunu söyleyen Ersoy, bunun ayrıca 6 Şubat'ın artçısı olduğunu söyledi.


Yerin dengelenmesi açısından bu artçıların yaşanması gerektiğini ifade eden Ersoy, uç bölgelerin tehlikede olduğunu sarsıntıların ayrıca büyük depremlerin habercisi olduğunu söyledi.

Ersoy'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Artçı depremlerin çoğu Malatya civarında yaşandı. Bunun nedeni sağında solunda çok sayıda fay zonu var. Onu çevreleyen faylardaki depremler zaman zaman bu tür depremler üretebilir. Bunlar yıkım da yapabiliyor dikkatli olmak gerekiyor. 6 Şubat'ın artçısı da olabilir.

Biz depremi bir şok olarak yaşıyoruz ama deprem bir süreç. Yerin dengelenmesi için bu artçıların yaşanması gerekiyor. Bir yerde deprem olduysa uzun süre olmaz.

300 km boyunca fayın deprem ürettiği bölgede Hatay'dan başlayıp Elazığ'ın doğusuna kadar olan bölgede uzun süre deprem olmayacak. Ama uçlar tehlikede.

Birkaç gün önce Hazar Gölü'nde deprem oldu. Deprem olan yerlere komşu yerler tehlikede. Kısmen artçı kısmen büyük depremlerin habercisi olabilir.

Komşu alanlarda da yıkıcı depremler meydana gelebilir. Çok büyük depremlerden sonra çevrelerinde deprem meydana gelebilir.

Artçılar bir iki yıl sürebilir bu yerin dengelenmesine göre değişir.

Kaynak: TGRT Haber

Kaynak: Haber Merkezi