Akdeniz Tatlı Su Ekosistemleri için Donörler İnisiyatifi (Donors’ Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems- DIMFE) tarafından fonlanan, Doğa Araştırmaları Derneği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar V. Bölge Müdürlüğü Eskişehir İl Müdürlüğü ortaklığında yürütülen “Balıkdamı Sulak Alanında Doğa Temelli Çözümlerle Herkes İçin Sürdürülebilir Su” projesinin önemli bir faaliyeti olan, bölge için istilacı Clarias gariepinus (İsrail yayını, karabalık veya Afrika kedibalığı) popülasyonunun azaltılarak ekosistemde oluşturduğu tahribatların en aza indirilmesi çalışmalarına başlandı. Bu istilacı balık türünün, su içinde ve karaya çıkarak bölgedeki yerel balık türleri, su kuşları ve bunların yumurtaları, amfibileri, tarım ürünleri vb. ile beslendiği daha önce yapılan çalışmalar ile belirlenmiştir.

Projenin temel amacı, Balıkdamı Sulak Alanı'nın yönetim planında belirlenen restorasyon faaliyetlerini gerçekleştirmek ve tatlı su kaynaklarının sürekliliğini sağlamak için tarımda doğa tabanlı çözümler geliştirmektir. Restorasyon çalışmalarının önemli bir parçası olan, istilacı balık türünün popülasyonunun sayıca azaltılması, bölgedeki biyolojik çeşitliliği koruma ve ekolojik döngüde önemli yeri olan olan yerel balık türlerinin popülasyonlarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir. 

Çalışma kapsamında, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Özgür Emiroğlu ve ekibinin bilimsel danışmanlığıyla saha çalışmaları yapılmaktadır. İstilacı Balık türü ile ilgili yapılan saha uygulamaları ve sonuçları, çalışmaların yaygınlaştırılması ve ilgili kurumlar ile iş birliği içinde sürekliliğin sağlanması için önemli bir adım olacaktır. Saha uygulamalarında yakalanan balıklar, kamusal fayda için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi (EHB) akvaryumunda besin olarak değerlendirilecektir. İstilacı balıklar, EHB’nin sağladığı lojistik imkanlarla uygun koşullarda taşınacak, balıklarla ilgili ileri araştırmalar için ölçüm ve incelemeler yapıldıktan sonra akvaryumda işlenerek yem olarak kullanılacaktır. 

İstilacı balık türü ile mücadele kapsamında, Balıkdamı Sulak Alanı'nın belirli bölgelerinde yerel balıkçılardan destek alınarak uygun avcılık yöntemleri ile yerel balık türlerine zarar vermeden istilacı balık türünün popülasyonun azaltılması faaliyetleri uzmanlar kontrolünde yapılacaktır. Bu faaliyetler için gerekli olan izinler Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerinden alınmış ve İl Jandarma Komutanlığına da çalışma hakkında bilgi verilmiştir. Planlanan çalışmalar kapsamında, balık yakalama faaliyetleri belirlenen takvim dahilinde gerçekleştirilecek ve bölgedeki istilacı türün popülasyonunun azaltılmasına yönelik önemli bir adım atılacaktır.

Bu proje ve sahadaki uygulamaları, doğal ekosistemin korunması ve sürdürülebilir su kaynaklarının sağlanması için önemli bir örnek teşkil etmekte olup, insan müdahalesiyle bozulmuş doğal bir ekosistemin iyileştirilmesinde önemli bir adım olacaktır.
 

Kaynak: Bülten