Sektörün büyük bir kısmı 2 ana üretici olan Eti Maden ve Amerika merkezli rakip firma tarafından yönetilmekte.
Dünya bor rezervinin %73'ü Türkiye’nin dört farklı bölgesinde bulunurken, Eti Maden’in yayınladığı 2023 Yılı Bor Sektör Raporu, Türkiye’nin bu alandaki başarılarını bir kez daha gözler önüne serdi.
TÜRKİYE'NİN STRATEJİK BOR YATAKLARI
Raporda, Türkiye’nin bilinen bor yatakları Kırka/Eskişehir, Bigadiç/Balıkesir, Kestelek/Bursa ve Emet/Kütahya’da bulunduğu aktarılıyor.
Türkiye'de tinkal yatakları Kırka'da, kolemanit yatakları ise Emet, Bigadiç ve Kestelek’te bulunmakta. Bunlara ilaveten, Bigadiç’te üleksit rezervi mevcut olup Kestelek‘te ise kolemanit yanında zaman zaman üleksit yan ürün olarak elde edilmekte.
ABD'YE FARK ATTIK
2023 yılı dünya bor üretim kapasitesinin 5,7 milyon ton olduğu ve ülke bazında Eti Maden’in (Türkiye) %48 payla ilk sırada, ana rakibin (ABD) %21 payla ve diğerlerinin de %31 payla takip ettiği öngörülmekte. Türkiye ve ABD menşeili üreticiler dışında Dünyada bor üretiminde Rusya, Güney Amerika (Şili, Bolivya, Peru, Arjantin), İtalya, Çin, Hindistan gibi ülkelerde yer alan lokal üreticiler öne çıkmakta.
ÜLKEMİZDE SEKTÖRÜN YAPISI
Ülkede 2840 sayılı Kanun ile bor madenlerinin üretilmesi, işletilmesi ve pazarlanması faaliyetlerini gerçekleştirme görevi Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne verildi.
2023 yılı sonu itibarıyla Ülkemiz bor rezervleri yaklaşık 3,2 milyar ton olup Kırka/Eskişehir, Bigadiç/Balıkesir, Kestelek/Bursa ve Emet/Kütahya’da bulunmakta.
Eti Maden tarafından sahip olunan bor rezervleri, bünyesinde bulunan 4 İşletme Müdürlüğünde (Kırka Bor İşletme Müdürlüğü-Eskişehir, Emet Bor İşletme MüdürlüğüKütahya, Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü-Balıkesir, Bigadiç Bor İşletme Müdürlüğü-Balıkesir) rafine bor ürünleri(boraks pentahidrat, boraks dekahidrat, borik asit, zirai bor, çinko borat, bor oksit, susuz boraks, öğütülmüş kolemanit ve öğütülmüş üleksit) dönüştürülerek iç ve dış piyasalara sunulmakta.
Eti Maden’in 2023 yılı sonunda toplam rafine bor ürünleri üretim kapasitesi yaklaşık 2,75 milyon tondur. Ayrıca, Eti Maden iştiraki olan TRBOR Bor Teknolojileri A.Ş. tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Balıkesir/Bandırma’da 1.000 ton/yıl kapasiteli Bor Karbür Üretim tesisinin yapımı tamamladı.