Nezahat Telci yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Yaşamımızın kaynağı olan olmazsa olmazımız suyun günü bugün.
Su; yaşam kaynağı, uygarlığın temeli, tarladaki ürün, sağlık, ekonomik kalkınma, enerji üretimi, savaşlar başlatıp bitiren, dünya düzenlerini değiştiren gücün diğer adı.
İnsan yaşamı için oksijenden sonra gelen ikinci öğe.
Kirlettiğimiz kaynaklar, bilinçsiz üretim ve tüketim, artan nüfus, değişen iklim ,suyu tehdit ediyor, suya gelen tehdit de insanlığı sarsıyor.
Kullanılabilir suyun zaman ve mekan açısından değişken olması nedeniyle dengeli dağıldığını söylemek çok zordur. Her ne kadar su döngüsü olsa da her zaman aynı miktar ve kalitede su toprağa geri dönmez.
Dünyada var olan toplam su kütlesinin %2,5’ ini oluşturan tatlı suyun %68,7’si buzullarda rezerv edilmektedir. Tatlı su kaynaklarının depolandığı buzullarda, iklim değişikliği nedeniyle kütle kayıplarının yaşanacağı belirtilmektedir. BM’nin yayımladığı rakamlar, gelecek günlerde su kaynaklarının durumu ile ilgili bir çerçeve çizmektedir.
İklim Değişikliğine bağlı su stresi yaşayan ülkemizde suyumuz alarm veriyor.
İsraf edilmemesi gerektiğini biliyoruz ama her nedense garanti gözüyle bakıyoruz suya. Çeşmeyi her açtığımızda oradan suyun hep akacağını sanıyoruz.
Ülkemizdeki ‘’su kaynaklarının durumu’’ ve ‘’toplumun su hakkı’’ olan iki önemli başlık gözetilerek, uygulanabilmesi için politik iradeler harekete geçirilmediği ve bütünlüklü bir su politikası güdülmediği sürece
bir gün o musluktan su akmayabilir.
Az tüketmek, daha az mutlu olmak anlamına gelmez. Tasarruf etmediğimizde ne kadar ciddi problemlerle karşı karşıya kalabileceğimizi, suyun geleceğinin bizim geleceğimiz olduğunu bilmemiz gerekiyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı, Standart Yağış İndeksi(SPI-Standardized Precipitation Index) Metoduna göre 3 aylık Meteorolojik Kuraklık Haritasında; (Samsun çevresi hariç) Beyaz rengin sağındaki ‘’ortalama üzeri yağışı’’ gösteren renklerin hiçbiri yer almıyor maalesef. Durum vahim.
Felaketler peş peşe. Depremlerin ve sel felaketlerinin büyük acılar yaşattığı Ülkemizde, yaralar sarılmaya çalışılırken ‘’kuraklık haritası’’ endişe veriyor. Verilere göre Türkiye genelinde son 22 yılın en yağışsız Ocak ayı yaşandı. Yağış oranı ülke genelinde % 52 azaldı. Ocak ayında kuraklık seviyesi birçok ilde ‘’Şiddetli Kuraklık ‘’seviyesine çıktı.
Dünyanın kaderi her birimize bağlı. Yanlış yapılan yatırımların onlarca katı para sadece ortaya çıkan zararın azaltılması için harcanmaktadır.
Gelecek nesillere, aklınız neredeydi dedirtmemek için ‘’Doğa insana ait değil, insan doğaya aittir’’ yaklaşımıyla, her alanda su tasarrufunu sağlayacak gerekli önlemler alınmalı ve halkın bilincinin artırılması hedefleriyle Su Verimliliği Seferberliği başlatılmalıdır,
Asıl tehlike; Bilinçsizce ürettiğimiz,gereksiz tükettiğimiz, gereksiz satın aldığımız,israf ettiğimiz şeyde.."