Mehmet Gül, beyninde yer alan portakal büyüklüğündeki tümörü nedeniyle Şubat 2024’te ilk kez beyin ameliyatı geçirdi. Tümör nüksedince, Aralık 2024'te ikinci bir ameliyat için hastanesiye başvurdu. Tümörün konuşma merkeziyle yakın bir bölgede olması nedeniyle, doktorlar hastanın sağlıklı bir şekilde konuşma yetilerini koruyabilmek için uyanık ameliyat yapılması kararını aldı. 9 kişilik deneyimli cerrahi ekip tarafından gerçekleştirilen bu riskli operasyon, yaklaşık 6 saat sürdü. Gül, ameliyat sırasında doktorlarının talimatlarına uyarak sayı saydı, şarkı söyledi ve sohbet etti.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ömür Günaldı, ameliyatın uyanık yapılmasının nedenini şu şekilde açıkladı: “Tümörü çıkarmak için hastayı konuşturmamız gerekti. İki yöntemimiz var; ya tüm ameliyat boyunca hastayı uyanık tutarak işlemi yapıyoruz ya da başlangıçta hastayı uyutup, beyin zarlarını açtıktan sonra hastayı uyandırarak tümörün çıkarılmasını sağlıyoruz. Biz ikinci seçeneği tercih ettik, çünkü uzun süre uyutmak hastayı zorlayabilirdi.” Prof. Dr. Günaldı, Gül'ün başarılı bir şekilde tümörün çıkarılmasında aktif rol aldığını belirtti.

Prof. Dr. Günaldı, uyanık beyin ameliyatlarının bazı riskleri bulunduğunu ancak belirli şartlar altında bu yöntemin oldukça başarılı olduğunu ifade etti: “Beyin, ağrı ve dokunma hissi olmayan bir organ olduğu için bu tür operasyonlar mümkündür. Konuşma merkezine yakın olan tümörlerde veya motor beceri kaybı riski taşıyan tümörlerde de bu yöntem kullanılarak başarılı sonuçlar elde edilebiliyor.”

"GÜLEREK OLDUM..."

Ameliyat sırasında herhangi bir acı hissetmediğini belirten Mehmet Gül, “İlk ameliyatımda 6 cm büyüklüğünde bir tümör çıkarılmıştı. Aradan zaman geçti ve tümör nüksetti. Şubat ayında ameliyat oldum, Aralık ayında tekrar ameliyat oldum. Konuşma merkezine yakın olduğu için uyanık olmam gerekti. İlk başta anestezi aldım, sonra cerrahi ekip ve anestezi uzmanları beni uyandırdı. Sayıları saymam, şarkı söylemem istendi. Ameliyat boyunca acı hissetmedim, sadece çok hafif bir rahatsızlık vardı. Başarılı bir operasyonun ardından yoğun bakıma alınmadım, doğrudan normal odaya alındım.”

Ameliyat sürecini anlatan Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Musa Gitmez, hastayı uyuttuktan sonra tümör bölgesine yaklaşıldığını ve hastanın uyandırılarak konuşma fonksiyonlarının test edildiğini açıkladı: “Hastayı ameliyat öncesi bu duruma hazırladık. Uyanan hasta, endişe duymadan talimatları yerine getirdi. Gülerek yapılan bu operasyon, başarıyla tamamlandı. Ameliyatın başarısında beyin cerrahisi ve anestezi ekiplerinin ortak çalışması büyük rol oynadı.”

Elektronörofizyoloji Uzmanı Bilge Kağan Üçoluk, ekip çalışmasının önemini vurguladı ve “Ameliyat sırasında, hastayı sürekli konuşturarak ve verdiğimiz uyarılarla tümörün bulunduğu bölgeyi belirledik. Ameliyat boyunca hastanın konuşma ve sayma davranışları, tümörün tam olarak çıkarılmasına yardımcı olmamıza olanak sağladı.” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı