100'üncü yıla özel turnuva başladı 100'üncü yıla özel turnuva başladı

Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehlika Dilek Altıntop’un akademik danışmanlığını yaptığı, Eczacılık Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Cafer Batuhan Kılınç’ın yürütücülüğünü üstlendiği, ‘NSCLC Tedavisine yönelik Akt İnhibitörü Tiyazol-Hidrazon Hibridi Bileşiklerin Geliştirilmesi’ başlıklı proje, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı çerçevesinde destek almaya hak kazandı.

“Projemiz ile antikanser ilaç Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlamayı hedefliyoruz”
TÜBİTAK’tan destek kazanan Cafer Batuhan Kılınç projesiyle ilgili yaptığı konuşmada, “Tüm akciğer kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 85’ini oluşturan küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (NSCLC), halk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturmakta. Geleneksel sitotoksik kemoterapinin dezavantajlarından (yan etki, toksisite vb.) yoksun daha etkin tedavi yaklaşımı arayışında, tümör hücreleri üzerine seçici sitotoksik aktivite gösteren daha tolere edilebilir moleküler hedefe yönelik NSCLC tedavisi yeni bir yaklaşım olarak önem kazandı. Projemiz çerçevesinde, NSCLC’nin hedefe yönelik tedavisi için tasarladığımız özgün tiyazol-hidrazonhibridi Akt inhibitörlerinin sentezini, spektral karakterizasyonunu ve in vitro aktivite çalışmalarını gerçekleştirerek patent başvurusu yapmayı ve elde edilecek özgün veriler sayesinde antikanser ilaç Ar-Ge çalışmalarınakatkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Kılınç, projesinin TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı çerçevesinde desteklenmesinin gurur verici olduğunu belirterek, TÜBİTAK’a; kurum olarak her türlü imkânı kendisine sağlayan Anadolu Üniversitesi'ne, projenin her aşamasına sınırsız katkı sağlayan danışmanı Prof. Dr. Mehlika Dilek Altıntop’a, projenin hazırlık aşamasında destek olan Prof. Dr. Ahmet Özdemir’e ve söz konusu bileşiklerin in vitro etki testlerinde sağlayacağı destekten dolayı Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülşen Akalın Çiftçi’ye teşekkürlerini iletti.

“Eczacılık öğrencilerini proje hazırlama ve ilaç Ar-Ge çalışmalarına katılma hususunda teşvik ediyoruz"
Prof. Dr. Mehlika Dilek Altıntop ise Eczacılık öğrencilerini proje hazırlama ve ilaç Ar-Ge çalışmalarına katılma hususunda desteklemenin önemine değinerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı gibi lisans öğrencilerimizin Ar-Ge çalışmalarını destekleyen programlar; akademik ve endüstriyel alana deneyimli mezunlar kazandırmak adına büyük önem taşımaktadır. İlgili projede akademik danışmanlık yapmaktan dolayı mutluluk duyuyorum.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı