KESK’e bağlı Eğitim Sen Eskişehir Şubesi üyeleri, 3 Kasım Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Öğretmenevi’nde bir araya geldi. Eğitim Sen avukatlarından Ali Çuvalcı, engelli eğitim emekçilerinin hukuksal sorunları ve mevzuatlar konusunda sunum gerçekleştirdi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol, engellilerin eğitimine yönelik özel politikalar belirlenmesi ve toplumsal yaşam alanlarının engellerin beklentilerine uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Özel eğitime yeterli kaynak sağlanmalı
Özel eğitime bütçeden yeterli kaynağın sağlanması ve devlete ait özel eğitim kurumları ile okulların sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan Demirkol, “Eğitimde en fazla ücretli öğretmen istihdam edilen alanlardan birisi olan özel eğitim alanında geçici istihdam biçimlerine son verilmeli, ihtiyaç kadar kadrolu öğretmen istihdam edilmelidir” dedi.
Eğitim ve yardımlarda kamu vurgusu
Engellilerle ilgili her türlü eğitim, yardım ve diğer etkinliklerin kamu eliyle ve kamu hizmeti anlayışı çerçevesinde yapılması gerektiğini söyleyen Demirkol, “Gerek eğitim merkezleri ve eğitim programları, gerek engelli sayısı ve engellilerin eğitiminde görev alacak deneyimli kadro oluşturulmasına dair politikaların oluşturulması ve uygulanması gerekmektedir. Engellilerin her türlü kamusal hakkından eşit şekilde yararlanması için gerekli olan düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir” diye konuştu.
Engel tanısı konan bireyler özel eğitime dahil edilmeli
Engelli bireylere engel tanısı konduktan sonra yaşam boyu özel eğitim sürecine dahil edilmesi gerektiğinden bahseden Demirkol, “Eğitimlerine özel eğitim sınıflarında bu eğitimi veren öğretmenler ile devamı etmeleri sağlanmalıdır. Özel eğitim sınıflarında da grup eğitiminin yanında bireysel eğitim verilebilmelidir” dedi.
Tam donanımlı okullara ve uzman personele ihtiyaç var
Engellilerin eğitimi ile ilgili olarak tam donanımlı okul ve sınıfların kurulması gerektiğini belirten Demirkol, bu alanda uzman personel çalıştırılması, tüm bölgelere ve vatandaşlara eşit ve dengeli bir hizmet olarak sunulması gerektiğini kaydetti. Özel eğitime muhtaç çocuklar için yeterli sayıda öğretmen, rehberlik uzmanı, psikolojik danışman ve yardımcı hizmet personeli kadrosu açılmasını ve bu personelin her yıl hizmet içi eğitimden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Demirkol, şunları belirtti: “Yollar, binalar, toplumsal yaşam alanları engellilerin ihtiyaçlarına uygun bir düzenlemeye kavuşturulmalı, toplum engellilere nasıl davranacağı ile ilgili bilinçlendirilmelidir. Çeşitli sosyal güvenlik kurumlarına bağlı olarak çalışanların ve sosyal güvenceden yoksun olan ailelerin çocuklarının kullandıkları bütün cihazlar devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanmalıdır. Engelli çocukların sosyal aktivitelerini geliştirecek etkinliklere öncelik verilmelidir.”