Türk-İş'in Ekim ayı raporuna göre, Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için gerekli olan aylık gıda harcaması 20 bin 431 TL'ye kadar yükseldi.
Açıklanan verilere göre, mevcut asgari ücret ve açlık sınırı arasında 3 bin 429 TL'lik bir fark oluştu. Yoksulluk sınırı ise, gıda harcamalarının yanı sıra giyim, barınma, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçları da içeren toplam harcama bedellerinden oluşmakta Yoksulluk sınırı açıklanan son verilere göre, 66 bin 553 TL'ye yükseldi. Eylül ayında yoksulluk sınırı 64 bin 595 TL olarak hesaplanmıştı.
Türk-İş tarafından açıklanan verilere göre, Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti de artarak 26 bin 527 TL'ye ulaştı. Ülkede gıda fiyatları artmaya devam ederken, Türk-İş verileri gıda enflasyonunda aylık %3,03, yıllık ise %49,31 oranında artış olduğunu gösteriyor.
Süt ve yoğurt fiyatları genel olarak sabit kalırken, peynir fiyatlarında hafif bir artış ve marketlerde ürün çeşitliliğinde azalma gözlendi.
Dana eti %5, kuzu eti %3 ve tavuk eti kilogramda %3 zamlandı. Mevsimsel etkilerle balık çeşitlerinde artış yaşanırken, fiyatlar geçen aya göre %5 düştü. Yumurta fiyatları ise 4 TL'nin üzerinde seyretmeye devam etti. Kuru fasulyede %3'lük bir fiyat düşüşü görüldü.
Sebze fiyatları %21 artarken, meyve fiyatları %22,5 oranında düştü. Patates ve soğan fiyatları sabit kaldı. Sebze kilogram fiyatı 50,21 TL, meyve kilogram fiyatı ise 53,12 TL olarak açıklandı.
Ekmek fiyatı değişmezken, makarna %7,5, un ise %5 zamlandı. Pirinç, bulgur ve irmik fiyatlarında önemli bir değişiklik olmadı.
Ayçiçek yağı fiyatları artmaya devam ederken, tereyağı %2,5 zamlandı. Zeytinyağı çeşitlerinde azalma gözlemlendi. Yeşil zeytin fiyatları düşerken, siyah zeytin fiyatları yükseldi.