Emeklilikte kademeli geçiş beklentisi, EYT düzenlemesi sonrası yeniden gündemin sıcak başlıkları arasına girdi. Özellikle 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan milyonlarca çalışan, emeklilik yaşında ortaya çıkan adaletsizliklerin giderilmesini bekliyor. SGK Uzmanı İsa Karakaş yaptığı yeni açıklamalarda kademeli emeklilik düzenlemesine ilişkin önemli bilgiler verdi ve sürece yönelik net tarih tahmininde bulundu.
EYT'DE SON DURUM NE?
Kademeli emeklilik konusunun, EYT yasası ile ortaya çıkan eşitsizliklerin bir devamı niteliğinde olduğunu belirten Karakaş, sistemde oluşan mağduriyetin çözülmesinin kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı. 1999 sonrası sigorta başlangıcı olan çalışanların yaşadığı prim günü ve yaş şartı farklılıklarının, çalışma hayatında ciddi adaletsizlikler yarattığını ifade eden Karakaş, bu düzenlemenin çıkmasının "eninde sonunda" gerçekleşeceğini söyledi.
İsa Karakaş, Youtube üzerinden yaptığı yayınında, mevcut sistemde aynı iş kolunda çalışan kişiler arasında ciddi yaş ve prim günü farklarının bulunduğunu, bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirtti. Karakaş, kademeli emeklilik düzenlemesinin kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu ve sürecin doğal bir sonuçla tamamlanacağını açıkladı.
2027 YILINI İŞARET ETTİ
EYT düzenlemesi öncesinde yetkililerin benzer bir şekilde olumsuz açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Karakaş, EYT’nin çıkışıyla birlikte emeklilik düzenlemelerinde halkın beklentisinin nasıl sonuç verdiğinin bir kez daha görüldüğünü söyledi. Bu nedenle kademeli emeklilik için karamsarlığa gerek olmadığını, sabırla sürecin izlenmesi gerektiğini belirtti.
Kademeli emeklilik düzenlemesi için net bir zaman dilimi de veren Karakaş, 2027 yılında yapılacak genel seçimlerin bu konuda belirleyici olacağını ifade etti. Karakaş, yaklaşık 4 milyon 300 bin sigortalının doğrudan kademeli emeklilik düzenlemesinden etkileneceğini, aile bireyleriyle birlikte bu sayının seçimlerde önemli bir seçmen kitlesi oluşturduğunu vurguladı.
Karakaş ayrıca, kademeli emeklilik düzenlemesi çıktığında EYT'de olduğu gibi ani bir yoğunluk yaşanmayacağını, sigorta giriş tarihlerine göre adaletli bir kademelendirme sistemi oluşturulacağını belirtti. Böylece emekli olacakların zamana yayılarak sisteme entegre edileceğini ve uygulamanın kolaylıkla gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Kadın sigortalıların yaşadığı prim günü artışına da dikkat çeken Karakaş, sistemdeki ani değişimlerin mağduriyetleri derinleştirdiğini ve güvensizliğe yol açtığını belirtti. Özellikle kadın çalışanlar açısından, prim günlerinde yapılan büyük değişikliklerin yeni düzenlemelerle dengelenmesi gerektiğini ifade etti.