Türkiye'deki emekliler, artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında zor günler geçiriyor. Emekli maaşlarının alım gücünün düşmesi, emeklilerin geçimini daha da zorlaştırıyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun'un açıklamaları, emeklilerin endişelerini artırıyor.

Emeklilerin Alım Gücü Giderek Azalıyor

Türkiye'de emeklilerin alım gücü enflasyon karşısında erimeye devam ediyor. Maaşlardaki artışların yetersiz kalması, emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmasına neden oluyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), yayımladığı son raporda Türkiye’de 65 yaş üstü kişiler arasında gelir adaletsizliğinin "çok yüksek" seviyede olduğunu vurguladı.

Erdursun'dan Dikkat Çeken Açıklamalar

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşlarının ekonomik gerçeklikten uzaklaştığına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Erdursun, özellikle intibak düzenlemesi yapılmadığı takdirde, emekli aylıklarının mevcut alım gücünün bile altına ineceğini belirtti. Bu durum, emeklilerin yaşam standartlarını daha da düşürecek.

OECD Raporu Türkiye'deki Gelir Eşitsizliğini Gözler Önüne Seriyor

OECD'nin 2023 yılı verilerine dayanan raporu, Türkiye'nin gelir eşitsizliğinde 38 ülke arasında en adaletsiz beşinci ülke olduğunu gösteriyor. Raporda, yüksek enflasyonun emekliler üzerindeki etkisine de yer verilirken, maaşlara yapılan artışların kısa sürede yetersiz kaldığı ifade edildi.

Emekliler İçin Umut İntibak Düzenlemesi mi?

Özgür Erdursun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Emekli aylıkları güncel değerini kaybetti. Bunu herkes biliyor ve yaşıyor. Emekli aylıklarında bir intibak düzenlemesi yapılmaz ise emekli aylıklarının alım gücü değeri bugünkü alım gücü değerinin dahi altına düşecektir." Erdursun, sadece TÜİK'in açıkladığı altı aylık enflasyon farkının maaşlara yansıtılmasının yeterli olmadığını, emeklilerin geçim sorununa çözüm bulmak için daha kapsamlı bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguluyor. Erdursun, “Sadece TÜİK’in açıklayacağı altı aylık enflasyon farkını emekli aylıklarına yansıtmak işe yaramıyor, yaramayacak! Emekli aylıkları neden düşük çünkü hükümet emeklileri yük görüyor. Sanki emeklilerden yıllarca prim almadan onlara aylık bedavaya para veriyorlarmış gibi görüyorlar” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi