ERİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rüştü Şentuna ve yönetim kurulu üyeleri, kentteki basın çalışanları ile derneğin yeni binasında bir araya geldi. ERİAD üyelerinin Eskişehir ekonomisinde ciddi bir paya sahip olduğunu belirten Şentuna, “Sanayici ağırlıklı bir derneğiz. Dernek üyelerimizin toplam 10 binin üzerinde çalışanı var. Milyonlarca dolar ihracatımız var” diye belirtti.
Balkanlarda çok güçlü partnerleri olduğunu söyleyen Şentuna, Bulgaristan’da Sofya Sanayi ve Ticaret Odası ve Stara Zagora Sanayi ve Ticaret Odası ile işbirliği protokolleri imzaladıklarını aktardı.
55 ortakla şirket kurdu
ERİAD bünyesinde geçtiğimiz yıl 55 ortakla kurdukları Rumeli Yatırım A.Ş.’nin kendi öz sermayesini kullanarak Eskişehir’de önemli yatırımları hayata geçirmeye başladığını açıklayan Şentuna, “Rumeli Yatırım A.Ş. olarak bu yıl Tepebaşı Belediyesi’ne ait olan Vecihi Hürkuş Havacılık Müzesi’nin bulunduğu alana bir tane çok amaçlı salon inşa ettik. Yap-işlet-devret modeli ile yapılan salonu halkımızın kullanımına sunduk” dedi.
Kontrolsüz havalimanı için projeler hazır
Havacılık şehri olan Eskişehir’e yeni bir yatırım kazandırmak için çalışmalara başladıklarını duyuran Şentuna, projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi: “
“Eskişehir’e kontrolsüz havalimanı kazandırmayı istiyoruz. Projelerimiz hazır. İki kişilikten başlayıp, 19 kişilik uçaklara kadar kalkış ve iniş yapabilecek, kulesi olmayan, gün doğumu ve gün batımında serbest kullanılan bir havalimanı olacak. Bu sistemde iki tane büyük uçak inme hakkı var. Burada hava taksi, hava ambulans, küçük uçaklarla yakın mesafelere gidiş gelişleri hedefliyoruz. Türkiye’deki özel uçakların tamirlerinin de yapılabileceği uçak tamir atölyeleri oluşturmayı planlıyoruz. Eskişehir bir havacılık kenti olmasına rağmen uçuş okulu yok. Bursa’da bu konuda ciddi bir partnerimiz var. Partnerimizle Eskişehir’e iki ya da üç tane uçuş okulu getirmeyi hedefliyoruz. “
Termal alanda yatırım yapacak
Eskişehir’in ciddi termal kaynaklara sahip olduğunu ancak yeterli ilgiyi göremediğini söyleyen Şentuna, bu kapsamda şehrin sağlık turizmine katkı vermek için İleri Yaşam Merkezi kurmayı hedeflediklerinden bahsetti. Proje de lokasyon olarak Cumhuriyet Mahallesini tercih edeceklerini açıklayan Şentuna, “Burası kompleks bir tesis olarak planlandı. Gerekli izinleri bekliyoruz. Projeyi tamamlayarak şehre açacağız. ERİAD burada liderlik vasfını üstlenecek. Bu proje içerisinde yatırım yapmak isteyen herkese kapımız açık” diye konuştu.
“İmar sorunu var” diyoruz bize kızıyorlar
Şentuna, bir gazetecinin “2024’teki yerel seçimler öncesi Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından bir beklentiniz var mı sorusuna şu yanıtı verdi: “Eskişehir’de bir imar sorunu var. Bunu söylüyoruz, sonra da bize kızıyorlar. Arazi üretilemediği için konut fiyatları çok yüksek. 25 binlik imar planları çok uzun süredir hazır ama bir türlü alt ölçeklere geçemedik. Şehir hep bir yere sıkışıyor. Alt yapı konusunda sıkıntılar var. İmar planlarının üretilmemesinden dolayı küçük sanayi sitelerinde çok büyük sıkıntı var. Oda bünyesinde yapılan kooperatiflerin 4000 bin üyesi var. İmar planları oluşmadığı için şuan ilerleyemiyorlar ve dört yıldır bekliyorlar. İmar planlarını da oluşturacak birim de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’dir. Alt yapı bedelleri yatırılmış, ruhsatı alınan yerler var. Zannedersem ESKİ’de bir bütçe sıkıntı var. O da yeteri ilgiyi göstermediği için gecikmeler yaşanıyor.”