Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Mayıs ayı olağan Genel Kurul toplantısı 2. birleşiminde konuşan Orhan Durmuş “
Sayın Başkan, değerli meclis üyeleri; Sözlerime başlarken meclisimizi, sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı, Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi ESKİ'nin, 2022 YILI KESİN HESAP RAPORUNU birlikte değerlendirmek istiyorum: 1. 2022 yılı kesin hesap raporunu incelediğimizde, gider bütçesinin gerçekleşme oranının %99,2 olduğunu görüyoruz. Gider bütçesinin tamamına yakın bir kullanım olduğunu görüyoruz. Bu durum, daha önceki yıllara göre, artmıştır ve olumlu bir gelişmedir. Ancak, sermaye giderlerinin toplam giderler içindeki payının/oranının düşük kaldığını görüyoruz ve bu durumu da eleştiriyoruz. Sermaye giderleri oranının %25,2 olması, bize göre yeterli değildir. Bu noktada ESKİ'nin, şehrimize sattığı şebeke suyunun zam gerekçesi olan, elektrik tüketiminin azaltılması bakımından, kendi imkânlarıyla Güneş Enerji Santrali, kısa adıyla GES'ler kurulmak suretiyle, elektrik üretilmesi sağlanmalı, bu konuda daha fazla yatırım yapılmalıdır diye düşünüyorum. Nitekim ESKİ'nin yıllık elektrik maliyetinin, yaklaşık olarak 110 milyon TL. olduğu ifade edildiğine göre, bu konudaki yatırımların önemini ve aciliyetini, bir kez daha vurgulamak isterim. Diğer taraftan, hem şehir merkezinde ve hem de dış ilçelerde, her yağmurda yollarda biriken suların ve göletlerin tahliyesinin sağlanması ve direnajı için de yatırımlar yapılmalıdır. Bu güne kadar yapılanlar yeterli değildir. İhtiyacı gidermemiştir. 2. Gelir bütçesinin gerçekleşme oranı ise %103 civarında olduğu görülmektedir. Önceki yıllara göre bir artış söz konusudur. Bu durum takdir sebebidir. Esasen bu durum, ESKİ'nin gelir yönünden kaynak problemi olmadığını da bize göstermektedir. Dolayısıyla, yapılması gereken yatırımların, mutlaka gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 3. Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi ESKİ'nin bilançosunu, "reşyo oranları" veya "likidite oranları" açısından incelediğimizde ise; Cari Oran: kısa vadede nakde dönüşebilecek dönen varlıkların, kısa vadeli borçları karşılama gücünü gösterir ki: ESKİ'nin bilançosu bu konuda, son üç yılda sürekli geriye gitmektedir. Dönen varlıkların, kısa vadeli borçları ödeme gücü giderek düşmektedir. Aynı şekilde, Nakit Oranı dediğimiz, nakit değerlerle, kısa vadeli borçların ödenme oranını gösteren oran da 0,10 olarak gerçekleşmiştir. Burada da yine, kısa vadeli borçların ödenme oranı, giderek azalmaktadır Dolayısıyla finansman anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan, bütçe görüşmelerinde de vurguladığımız gibi ve bir önceki yıl görüşmelerinde de ifade ettiğimiz bir konuda, yine haklı çıktığımızı da ifade etmek isterim. Şöyle ki; 2022 yılı bütçesinde, sermaye gelirleri kalemi için belirlenen 18.150.000 TL.'nin, gerçekleşmesinin mümkün olmadığını ve bu kalemde beklenen gelirlerin, önceki yıllar dikkate alınmadan bütçe yapıldığını söylemiştik. Nitekim, Kesin Hesap Raporunda bu rakam, sadece ve sadece 186.128 TL. olarak, yani sadece %1 oranında gerçekleşmiştirBu kadar büyük bir fark olmamalıdırUmarım bu konuya dikkat edilir.
ESKİ Genel Müdürlüğü'nün temel ve asli görevleri olan, mevcut su isale hatlarının yenilenmesi, içme ve kullanma sularının kalitesinin artırılması, dış ilçelere ve mahallelere yeni isale hatlarının yapılması, arıtma suyu, atık su tesislerinin yapılması, özellikle de yağmur ve kar yağdığında göle dönen cadde ve sokakların, su deşarjlarını veya tahliyelerini mümkün kılacak kanalizasyonların yapılması konusunda, daha fazla yatırım yapılmasını talep ediyoruz.
Sonuç olarak; Eskişehir Büyükşehir Belediyesine bağlı, Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdares ESKİ'nin, 2022 YILI KESİN HESAP RAPORUNA, "red oyu" vereceğimizi ifade etmel istiyoruz.'' ifadelerini kullandı.