Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından Tepebaşı İlçesi Atalan Mahallesi ve Mihalgazi İlçesi Alpagut Mahallesi mevkiine yapılmak istenen altın-gümüş madeninin halkın katılımı toplantısı 15 Ağustos’ta gerçekleşti. Toplantı sonrasında tutanakları katılımcılara ve sivil toplum örgütlerine vermeyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri ile toplantıya katılan doğaseverler arasında gerginlik yaşandı. Geçtiğimiz günlerde aralarında Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru’nun da bulunduğu Mert Güzel ve Bedi Uygar Uğurlu halkı galeyana getirme ve devletin araçlarına zarar verme suçlamasıyla savcılığa ifadeye çağrıldı. Kumru, Güzel ve Uğurlu’ya Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu üyeleri de destek verdi.

Whatsapp Image 2024 12 30 At 16.47.02

“Toplantı huzurunu bozan biz değiliz”

Savcılıkta ifade vermeden önce açıklama yapan Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru şunları söyledi:

“Biz biliyorsunuz uzun zamandan beri Alpagut Atalan Platformu olarak yola çıktık şimdi de Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu olarak devam ediyoruz. Bu bağlamda Alpagut’taki halkın katılım toplantısında bizler arkadaşlarımızla beraber tamamen oradaki aslında usulsüz toplantının içeriğini tarif etmek, oradaki hukuksuzluğu ortaya koymak anlamında itirazlarda bulunduk. Bu itirazlarımız tam tersine iddia edilen gibi değil, yani şöyle iddia edilen biz halkı nefret ve kine teşvik etmek. Tam tersine Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik bunu yapmıştır. Orada tam tersine köylülerin orada yaşayan vatandaşların aslında sağlıklı olması gereken usulü ve durumu biz yaratmaya çalıştık.

“Eskişehir’in havasını, suyunu savunmaya devam edeceğiz”

Maalesef arkadaşlarımıza devlet malına zarar verme, bana da halkı kin ve nefrete tahrik etme ile ilgili iddialar var. Bu iddialar şöyle: Arkadaşlarımız orada Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde evrak hazırlayan kişileri bizlere, aslında hukuksal hakkımız olan evrakları vermemişlerdir. Biz de hukuksal olarak bu evrakları istedik ve hiçbir şekilde orada herhangi bir vatandaşın burnu kanamamıştır, herhangi bir mala zarar vermedik. Ama maalesef bu süreci baltalamak, gözümüzü korkutmak, bu süreç sonrası bize geri adım attırmak anlamında yapılan bir hamledir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü özelinde bu şikâyetler hazırlandı, dosya hazırlandı. Ama biz bundan sonra bu süreçte bu mücadelemizi devam ettireceğiz. Yani hem şikâyet edilenler olarak yani biz ifadesi alınanlar olarak hem de Platform olarak bu süreç içinde geri adım atmadan cesaretle bu işlerin üzerine gideceğiz. Eskişehir’in havasını, suyunu savunmaya devam edeceğiz.”

Kaynak: Meltem Karakaş