Alpagut- Atalan’da Madene Hayır Platformu üyeleri Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır’ın, Eskişehir’de 28 endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Tepebaşı ve Mihalgazi ilçelerine bağlı Alpagut ve Atalan mahallerinde yapmayı planladığı altın-gümüş maden ocağı projesini protesto etti. Köprübaşı’nda bir araya gelen platform üyeleri Hamamyolu Yediler Parkı’na yürüdü. Yürüyüşe CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP İl Başkanı Talat Yalaz ve sivil toplumu kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş destek verdi.  

KÖYLÜLER’DEN CENGİZ HOLDİNG’E TEPKİ

Altın madeninin yapılmak istendiği bölgeden yürüyüşe katılan vatandaşlar ise “Alpagut-Atalan Yok Olmasın, Siyanürlü Madene Geçit Yok” pankartını taşıyarak, Cengiz Holding’e tepki gösterdi. Yürüyüşte sık sık “Siyanürlü şirket, Eskişehir terk et”, “İliç’i unutma Alpagut’a dokunma”, “Sermaye elini doğamızdan çek” sloganları atıldı.  


ESKİŞEHİR VALİLİĞİ’NE SESLENDİLER

Cengiz Holding’e, bakanlığa ve Eskişehir Valiliğine seslenen platform üyeleri, altın madenine karşı Eskişehir halkı olarak tek yürek ve ses olduklarını belirterek, “Ormanımızı, suyumuzu, havamızı, toprağımızı kısaca, doğamızı, yaşamımızı, savunuyoruz” diyerek, projeye karşı çıktıklarını ifade ettiler. 


İLİÇ’TEKİ FELAKETİ DUYURAN AKTİVİST ESKİŞEHİRLİLERE SESLENDİ 

Erzincan İliç’teki siyanür felaketini kamuoyuna duyuran aktivist Sedat Cezayirlioğlu, Eskişehir’deki yürüyüşe katılarak, “korkmayın, mücadeleye devam edin” çağrısında bulundu. Cezayirlioğlu, konuşmasında şunları söyledi: “Erzincan İliç’teki yapı dünyanın en büyük üçüncü altın madeni. Siyanürden hariç 39 çeşit, dünyanın en tehlikeli ölümcül kanserojen kimyasallarını kullanıyorlar. Benim başıma, vatanımın başına, toprağımın başına gelmiş ve gelecek olanlar sizin de başınıza gelecek.  Gelmek üzere…Bu topraklar, bu vatan altın tepsi içerisinde sunulmadı bizlere. Atalarımız kanıyla, canıyla kuruldu ve bizlere teslim edildi. Bizler de canımız pahasına bu toprakları bizden sonraki gelecek nesillere emanet etmek zorundayız. Hiçbir şeyden korkmayın. O gece dokuz tane can gitti.  Onların katillerinden önce beni nezarete aldılar. Sebebi vatan toprağını savunmak. Korktum mu, asla. Asıl sizleri bekleyen tehlike bundan sonra başlıyor. Canınız pahasına topraklarını savunun.”


715 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE 
Alpagut- Atalan’da Madene Hayır Platformu adına açıklama yapan Uygar Kurtcu, bölgede 15 yıl boyunca, şimdilik 716 futbol sahası genişliğinde bir alanda 500 metre derinliğinde bir çukur açılarak, Erzincan İliç’te olduğu gibi siyanürlü yığın liçi yöntemi ile altın ve gümüş madeninin çıkarılacağını söyledi. 


EKOSİSTEM ONARILMAZ HASAR ALACAK

Projenin faaliyet geçmesi durumunda bölgede yaşanacak olumsuzluklardan bahseden Kurtcu, “Ağaçlarımız kesilecek, ormanlarımız, tarım arazilerimiz yok edilecek, patlamalar ve işletme için kullanılacak milyonlarca ton su nedeniyle su kaynaklarımız kuruyacak, tarım, hayvancılık, arıcılık yok olacak. Binalarımız hasar görecek, temiz havamız yerini toza bırakacak, yüzyıllardır bu topraklarda üreten halkımız, çaresizce köylerinden göç etmek zorunda kalacaktır. Anadolu’nun asıl hazineleri olan endemik bitki türleri yok olacak, bölgede yaşayan hayvanlar yaşam alanlarını kaybedecek, ekosistem onarılmaz hasar alacaktır” ifadelerini kullandı.  

KANSER VAKALARI ARTABİLİR 

Kurtcu, siyanür ve toprakta bulunan ve siyanürle temas edince zararlı hale gelen arsenik, kurşun, civa gibi ağır metallerin buharlaşma, yağmur, sızma ve taşma gibi yollarla Sakarya Nehri’ni de besleyen yeraltı sularına karışmasıyla pek çok hastalığın yaşanabileceğini savundu. Kurtcu aynı zamanda sondaj, patlatma ve taşıma sırasında oluşacak tozun da amfizem, sikikozis, KOAH, kanser ve akciğer hastalıklarına yol açtığını kaydetti.  
PROJE ALANINDAN FAY GEÇİYOR

Proje alanı içerisinden aktif bir fay hattının geçtiğine işaret eden Kurtcu, “Yaşanacak olası bir heyelanda veya deprem sonucu meydana gelecek yıkıntıda Mihalgazi tarım alanları ve Sakarya Nehri kirlenecek ve yıllarca tarım yapılamayacaktır. Bu haliyle bile doğa katliamına sebep olacak büyüklükte olan projenin başladığında çoğu projede olduğu gibi kapasite artırımıyla sadece Alpagut-Atalan’ı değil bütün Sakarya havzasını tehdit eden bir projeye dönüşeceği öngörülebilir” dedi. 

KRİTİK TOPLANTI 15 AĞUSTOS’TA 

Öte yandan, Cengiz Holding 15 Ağustos’ta halkın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilecek. Alpagut-Atalan’da Madene Hayır Platformu, 15 Ağustos Perşembe günü saat 09.30’da Alpagut’ta gerçekleştirilecek halkın bilgilendirilmesi toplantısına tüm Eskişehirlileri katılmaya davet etti.

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak